Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ иска изслушване на Гешев, Сарафов и Тодоров в парламента

ПП-ДБ иска изслушване на Гешев, Сарафов и Тодоров в парламента

България

|
Пон, 15 Май 2023г. 22:54ч.
ПП-ДБ иска изслушване на Гешев, Сарафов и Тодоров в парламента

Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов, сн. БГНЕС

Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще поиска

изслушване в Народното събрание на главния прокурор Иван Гешев, заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров. Това съобщиха от коалицията в своя позиция в понеделник вечерта.

От коалицията посочват, че тримата трябва да отговорят на няколко въпроса: "Кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?“, "Кой е изпращал есемеси на главния прокурор как и кога да упражнява дейността си?", "Кой е оказвал натиск върху ВСС, за да поиска оставката на главния прокурор?“, "Кои са политиците, с които си говори главният прокурор?“, "Защо Борислав Сарафов се страхува за живота си и днес получи охрана от Министерство на правосъдието?“.

"Работата на прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения в съда“, посочват в позицията си от коалицията ПП-ДБ.

"Ако България иска да стане нормална европейска държава, институциите трябва да започнат да работят, без значение кои са хората в тях. Затова приоритет на ПП-ДБ е дълбока конституционна реформа, която да гарантира справедливост и равенство пред закона за всички българи“, допълват от коалицията.

Реакцията на ПП-ДБ дойде след като в понеделник сутринта главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса оставката си в първото си официално изявление, след като бе поискано отстраняването му. Toй каза, че е било заплашено семейството му и се обяви за жертва на политическата мафия, олигархията и престъпността. Гешев заяви, че няма да подаде оставка и ще поиска от ВСС да отстрани заместника му Борислав Сарафов. Освен това Гешев обяви, че е отказал оферта за посланик от името на Бойко Борисов и че на

прокурор е било наредено през Сарафов да прекрати делото “Барселона гейт“.

По-късно самият Сарафов каза на брифинг, че няма да подаде оставка и че се страхува за живота си.

Сарафов заяви, че познава методите на действия на Гешев и не иска да го сполети съдбата на застреляния през 2001 г. прокурор Николай Колев, който бе в конфликт с тогавашния шеф на държавното обвинение Никола Филчев.

mediapool.bg