Кламер БГ - Новини: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Вече няма реалистичен вариант за първия мандат без ПП-ДБ (видео)

БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Вече няма реалистичен вариант за първия мандат без ПП-ДБ (видео)

България

|
Вт, 16 Май 2023г. 08:23ч.
БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Вече няма реалистичен вариант за първия мандат без ПП-ДБ (видео)

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ за първия мандат и няма да подкрепят кабинет на Мария Габриел. Това е обрат в позицията на социалистите, които часове по-рано в понеделник изглеждаха готови да участват в бъдещо експертно правителство начело с Габриел и планирха да поставят въпроса на вътрешнопартиен референдум. Решението за отказ от всякакви разговори с ГЕРБ за първия мандат дойде броени часове след пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев, който отказа да подаде оставка и се закани да изчисти "политическия боклук", явно визирайки ГЕРБ и партиите в евентуален кабинет, чиято първа задача ще е да поиска предсрочното му освобождаване.

По този начин се провлят плановете на Бойко Борисов да направи на всяка цена правителство с първия мандат, тъй като то няма как да мине без гласовете на "Продължаваме промяната-Демократична България", които обаче искат ГЕРБ да подкрепи тяхното правителство с втория мандат. В резултат на създалата се ситуация е възможно да няма кабинет и да се отиде на нови избори.

Решението на БСП бе обявено в понеделник привечер, часове след като номинираната за министър-председател Мария Габриел получи от президента мандата за съставяне на правителство. По същото време дойде и новината, че Габриел е подала оставка като еврокомисар и тя вече е приета от шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Направихме достатъчно в желанието си да дадем на България стабилност и на българския народ сигурност. Цял месец и половина ги чакаме, а те сутрин едно, на обяд друго, вечер трето. Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи. Ясен беше само срокът – една година. Вече е връчен мандатът и съм сигурна, че никой и от вас, и от нас, няма яснота за какво става дума. Ето защо взехме решение – прекратяваме разговорите с ГЕРБ за кабинет с първия мандат. Нито за участие, нито за подкрепа (няма да говорим с тях- бел.ред). Направихме достатъчно. Хаосът и лицемерието, което демонстрират, не може да продължава", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обяви партийното решение на извънреден брифинг в централата на БСП, който се състоя малко повече от час, след като ГЕРБ официално получи от президента първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Само няколко часа по-рано ГЕРБ проведе поредна среща с БСП, на която Нинова акцентира на различията между двете партии. Тогава тя обаче обяви, че стартира анонсирания вътрешнопартиен референдум, на който социалистите да кажат дали да са част от управлението или да стоят в опозиция. Сега се разбра, че такова допитване в БСП въобще няма да има.

От седмици неофициално се говореше, че Нинова е готова да даде подкрепа за кабинет на ГЕРБ и да легитимира решението си именно с въпросния референдум. До миналия петък в кулоарите на парламента се разнасяха варианти за разпределението на министерствата между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. След това обаче от ПП-ДБ дадоха нов сигнал към ГЕРБ, че не били "залостили вратата пред Габриел" и щели отново да питат партийните органи как да действат. Решение на ПП-ДБ все още няма.

Отказът на БСП да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, на практика проваля резервния план на Борисов за управление с ДПС, БСП и ИТН, което да бъде представено като експертен надпартиен кабинет на националното спасение. Без социалистите подобна конструкция би имала подкрепата на едва общо 116 народни представители, което е по-малко половината от всички 240.

Хипотетично обаче и с тези гласове кабинетът би могъл да мине, ако депутатите от БСП (23), или част от тези от "Възраждане" (37) или от ПП-ДБ (64) не участват в гласуването.

Все пак този вариант изглежда малко вероятен. Така социалистите стопиха до нищожни шансовете за правителство с първия мандат без подкрепа на ПП-ДБ.

Това подчерта и Нинова: "ГЕРБ имат своята стъпка към ПП-ДБ, с които нямат никакви различия. Те са едно и също, те са "коалицията на войната", те са "джендърската коалиция". Така че те са на ход. И без това отговорността е на първия. И без това месец и половина преговарят с втория. Нека да си финализират този разговор и да си направят правителство."

Лидерът на БСП каза още, че партията все още не е мислила каква ще е позицията ѝ за евентуално правителство с втория мандат, който би бил даден на ПП-ДБ, ако първият се провали.

"Никога вторият и третият мандат не бива да се подценяват", каза тя.

mediapool.bg