Кламер БГ - Новини: Въпросите остават. От "Има такъв народ" не казват дали ще предлагат кабинет (Обновена)

Въпросите остават. От "Има такъв народ" не казват дали ще предлагат кабинет (Обновена)

България

|
Пон, 19 Апр 2021г. 13:40ч.
Въпросите остават. От "Има такъв народ" не казват дали ще предлагат кабинет (Обновена)

Въпросите остават и след консултациите на представителите на "Има такъв народ" при президента Румен Радев. Заместникът на Слави Трифонов в партията Тошко Йорданов отказа да каже след разговорите на "Дондуков" 2 дали ще предложат кабинет и повтори, че "Има такъв народ" няма да прави правителство с партии от статуквото.

"Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали – това ще направим", каза Йорданов.

"Когато мандатът стигне до нас ще ви дам отговор. Първите, които получават мандат, са ГЕРБ. Те трябва да решат. Ние предварително не говорим какво ще се случи", добави той.

Президентът Румен Радев първо ще връчи мандата на най-голямата партия – ГЕРБ, а след това на втората "Има такъв народ". Вече е ясно, че правителството на ГЕРБ, което ще бъде водено от Даниел Митов, няма да бъде подкрепено от другите партии.

Най-голямото неизвестно остава дали "Има такъв народ" ще предложи правителство.

"Във вас са вперени погледите на българите", каза държавният глава.

"ГЕРБ ясно изразиха готовност да съставят правителство. Вие, народните представители, ще кажете дали ще се случи. Ако правителството на ГЕРБ не бъде прието, ако въобще бъде внесено, отговорността ще се падне на вас. Вашата роля е отговорна, очакванията към вас ще растат", каза Радев.

При Радев влязоха сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев, както и Виктория Василева, главен секретар на партията.

"Ние сме щастливи, че президентската институция спазва законите и Конституцията. Благодарим за това. Ние като политическа сила също искаме да ги спазваме", каза Йорданов в началото на консултациите.

"Ние, като политическа сила, също мислим да правим това - да спазваме конституцията и законите такива ,каквито са. Да, НС има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля, но в момента законите, такива, каквито са ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва или не", добави той.

mediapool.bg