Кламер БГ - Новини: Aтлантическият съвет: Президентът и парламентът спешно да скъсат зависимостта от Русия

Aтлантическият съвет: Президентът и парламентът спешно да скъсат зависимостта от Русия

България

|
Пон, 19 Апр 2021г. 14:38ч.
Aтлантическият съвет: Президентът и парламентът спешно да скъсат зависимостта от Русия

Атлантическият съвет на България призова парламента, правителството и президента на да предприемат "спешни мерки за окончателно скъсване на зависимостите на страната ни от Руската федерация, особено в областта на енергетиката и отбраната, за интензивното изграждане на оперативните способности на българските въоръжени сили и за ограничаване и предотвратяване на възможностите за подривна дейност на руските специални служби на територията на България".

Експертната организация коментират, че "зловредната дейност" на Руската федерация срещу България и нашите съюзници и партньори в НАТО не само продължава, но и се засилва.

"Заплахата от руска военна интервенция в Черноморския регион с всеки изминал ден нараства и представлява сериозен риск както за сигурността на България, така и за мира в Европа и света", посочват от Атлантическия съвет.

Отношенията между Русия и НАТО се изостриха в последните седмици, след като Москва предприе стъпки към струпване на военна техника около Украйна и в Черноморието се създаде силно напрежение. Освен това властите в Москва арестуваха и осъдиха основния опозиционер Алексей Навални, който е в тежко здравословно състояние в местен затвор.

През уикенда Прага обяви, че ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души. БиБиСи съобщи и за българската следа при взривяването на складове за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Един от хората, складирали оръжия във Връбетице, които е трябвало да стигнат до Украйна, е бил българския оръжеен дилър Емилиян Гебрев, който 6 месеца след експлозията става обект на покушение с непознато вещество в София.

По-рано и България експулсира руски дипломати, след като прокуратурата обяви, че е разкрила шпионска мрежа на наша територия.

Атлантическият съвет на България предлагат и 18 конкретни мерки, за да се предотвратят последици от поведението на Русия. Сред тях са окончателното прекратяване на проекта за АЕЦ "Белене" и налагането на мораториум върху строителството на компресорни станции "Нова Провадия" и "Расово" по трасето на газопровода "Турски поток" през България.

Освен това организацията настоява да се завърши приоритетно интерконекторната газова връзка с Гърция до септември тази година, да се прекрати монополната позиция на руската компания "Лукойл" на пазара на горива в България и да се забрани сключването на всякакви договори с руския военно-промишлен комплекс за ремонт, поддръжка и модернизация на останалото съветско въоръжение и бойна техника във въоръжените сили.

Същото се отнася и за Беларус, чийто военнопромишлен комплекс е неразривно свързан с руския, посочват от Атлантическия съвет.

Правителството на Борисов модернизира старите съветски щурмовици Су - 25 именно в Беларус, като военният министър Красимир Каракачанов оцени високо проекта.

Атлантическият съвет предлага да се забрани прелитането на самолети през българското въздушно пространство, превозващи руско оръжие и военнослужещи.

Това предложение идва, след като България пусна руски самолети с оръжие за Сърбия.

"Да започнат незабавни преговори със САЩ за придобиване на още осем самолета F-16. Да се инициира постоянна мисия по съвместен усилен air policing със самолети на съюзни държави от НАТО, най-вече на САЩ. Да се ратифицира веднага подписаният през март т.г. протокол с Румъния, който позволява на бойни самолети на съюзни страни от НАТО, разположени в България или в Румъния, да извършват презгранични операции по охрана на въздушното пространство", са други от предложените мерки.

Освен това Атлантическият съвет предлага България да поиска от САЩ да разположат на черноморския ни бряг отбранителната зенитно-ракетна система "Пейтриът", като мярка за даване на увереност с оглед на обстановката в региона;

"Да се поиска от НАТО оценка на възможностите за изграждане на българска територия на постоянни многонационални сухопътни, военновъздушни и военноморски формирования на НАТО, с цел иницииране на създаването на такива", посочват от Атлантическия съвет.

Друга мярка, за която настоява организацията, е да се намали съставът на българската дипломатическа мисия в Русия до средните нива на мисиите ни в страните от ЕС и да се изисква от Руската федерация да намали броя на своите дипломатическите представители до нивата на българските в Русия.

"Да се усили наблюдението върху дейността на руските дипломати и незабавно да бъдат изгонени онези от тях, за които има обосновани предположения, че се занимават с шпионаж или диверсия на територията на страната ни. Да се засили контролът върху дейността на Руския културно-информационен център в София, "Домът на Москва", както и на руските юридически и физически лица, извършващи търговска дейност на територията на България", предлагат от организацията.

Според Атлантическия съвет трябва да се спре и излъчването на територията на България на руските телевизионни канали, както и да бъде прекратена дейността на руските дезинформационни интернет сайтове на български език.

Трябва незабавно да стартира незабавно работата по разработване на национална стратегия за противодействие на хибридните заплахи.

mediapool.bg