Кламер БГ - Новини: "Джипко Бибипков" бе дописан в Плана за възстановяване след гаф на кабинета "Борисов"

"Джипко Бибипков" бе дописан в Плана за възстановяване след гаф на кабинета "Борисов"

България

|
Пон, 19 Апр 2021г. 13:52ч.
"Джипко Бибипков" бе дописан в Плана за възстановяване след гаф на кабинета "Борисов"

Кабинетът "Борисов 3" сътвори национална веселба с Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България трябва да усвои около 12 мпрд. лв. за справяне с пандемията до 2026 г. Правителството публикува в петък третата финална версия на документа, но изненадващо се оказва, че е оставил отключени за редактиране екселски таблици с предлаганите проекти. Така всеки потребител в мрежата е могъл да нанася редакции в тях и мигновено в официалния документ се появиха "Джипко Бибипков", "газирана вода" и "джанти за голф" и други иновативни предложения. Гафът първо бе забелязан от журналиста Атанас Чобанов и платформата му Bird.bg

На фейсбук страницата си Bird.bg публикува видео, на което се вижда как различни потребители дописват плана. Мигновено в "Темплейта за реформи и инвестиции" бе дописан "Джипко Бибитков". С това прозвище в петък от парламентарната трибуна се обърна председателят на групата

"Има такъв народ" Тошко Йорданов към премиера Бойко Борисов. Йорданов директно каза: "Страхливецът Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибипков днес не дойде в парламента – за пореден път. Прекрасно е, че е ваш лидер, благодаря ви за това удоволствие".

Потребителите в интернет са дописали още в темплейта за реформи: "газирана вода", "Къде са ми "децките книшки?", "Ходете пеш!", "Продавам две джанти 19. Голфче", "Вече 10 минути чакам мекици с кафе. Какво е това слабо обслужване" и др.

Очаквано гафът докара серия от политически коментари.

"Помните ли уважаемият г-н Томислав Дончев с какъв апломб питаше Христо Иванов дали е чел плана? Та, изказваше се г-н Дончев компетентно за него, с видимо пренебрежение към опонентите си, нищо, че архитектурата на самия план е ориентирана към максимизиране на парите, които традиционните фирми около ГЕРБ да усвоят. И сега, днес от Bird.bg сигнализират, че онлайн файловете на плана не са заключени за редакция (основно изискване). В резултат на този пропуск в тези официални файлове се е изляла качествено народната любов. Хората по категоричен начин са показали какво мислят за Борисов, Т. Дончев и компания", пише във фейсбук съпредседателят на "Демократична България" Ивайло Мирчев.

И добавя: "И сега, отново, г-н Дончев с приповдигнато самочувствие ще ни пита дали сме го чели или не сме, въпреки че той не може дори да създаде елементарно ниво на организация. И не е нужно да се чудим повече защо в главите герберски плува само стиропор, изолации, саниране и асфалт. Просто толкова си могат. Ако искаме тази страна да мине на друго ниво, е нужен качествен технологичен скок. Думите са иновации и модернизация, а не стиропор и асфалт".

Преди около 2 часа Атанас Чобанов отбелязва във Фейсбук: "Не може да се отрече, че информационната сигурност на Плана за възстановяване е на ниво. Наблюдателен админ е предупредил чиновниците да заключат файловете за редакция, защото всеки може да пише в тях. Файлът, с който ги е предупредил, се казва ВНИМАНИЕ, и също не е заключен за редакция."

mediapool.bg