Кламер БГ - Новини: На Петрова нива Радев и Нинова пак се застъпиха за историческата истина

На Петрова нива Радев и Нинова пак се застъпиха за историческата истина

България

|
Нед, 19 Авг 2018г. 14:34ч.
На Петрова нива Радев и Нинова пак се застъпиха за историческата истина

Президентът Румен Радев заяви, че ще продължава да изисква ясни отговори, когато историческите факти се пренебрегват и поставят под съмнение. Думите му цитира БТА, която информира за снощния Национален възпоменателен събор по повод 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, проведен в историческата местност "Петрова нива".

В словото си Радев подчерта, че никой не може да пренапише по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена от освободителните борби на Тракия и Македония от потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

Благодаря ви, че пазите жив спомена и традициите, не само тук, на "Петрова нива", а и в своето ежедневие, и за това, че ги носите в сърцата си, каза Румен Радев.

В словото си президентът не е споменал разпаления от самия него заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова истеричен скандал около изказване на македонския премиер Зоран Заев.

Съборът на Петрова нива е под почетния патронаж на държавния глава. На събитието в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание тази вечер присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

Корнелия Нинова също се включи в честванията. "Признателни сме на тези смели мъже и жени. Цели 115 години историята пази завета им да не се примиряваме с никоя тирания, но и ние сме длъжни днес да тачим историята си и да не позволяваме тя да бъде преиначавана и присвоявана. Героите ни загинаха за свободата и за България. Днес е наш ред да ги пазим", е заявила Нинова, цитирана от пресцентъра на партията си.

mediapool.bg