Кламер БГ - Новини: Със заблуждаващ аргумент Нинова обвини премиера, че заблуждава за "Олимпик“

Със заблуждаващ аргумент Нинова обвини премиера, че заблуждава за "Олимпик“

България

|
Нед, 19 Авг 2018г. 18:06ч.
Със заблуждаващ аргумент Нинова обвини премиера, че заблуждава за "Олимпик“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини във Фейсбук премиера Бойко Борисов, че заблуждава хората с твърденията си относно застрахователната компания "Олимпик", съобщи пресцентърът на БСП.

"Господин премиер, не лъжете българските данъкоплатци. Твърдите, че ако държавата се намеси и плати на пострадалите от фалита на застрахователното дружество "Олимпик", това ще бъде от парите на всеки български данъкоплатец. Това е лъжа", пише Нинова.

"Средствата в гаранционния фонд не се събират от нашите данъци. Те са вноски от самите застрахователни дружества (включително "Олимпик") именно като гаранция за такива случаи", добавятя.

И подчертава, че той или не познава материята, или се опитва да настройва едни българи срещу други.

Ако се съди по написаното във Фейсбук профила й обаче, това заключение се отнася по-скоро за самата нея.

По отношение на защитата при задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ съществуват два различни фонда. Единият е Гаранционният фонд, за който пише лидерката на социалистите. Той действително се попълва с вноски от застрахователните дружества, само че не за случаи като този с „Олимпик“.

Гаранционният фонд е предназначен да покрива риска от щети, причинени от водачи без сключена „Гражданска отговорност“. Той би имал някакво косвено отношения към днешната ситуация единствено, ако някой от клиентите на „Олимпик“ не сключи нова застраховка и през това време причини щети. Тогава Гаранционният фонд би изплатил обезщетения на пострадалите, но после ще си търси пърите от виновника за произшествието.

В скоби да отбележим, че фалиралият застраховател е правил отчисления в Гаранционния фонд като всички останали компании, поради което те са имали стикери и талони с холограмната защита на фонда.

За рисковете при фалит на застраховател обаче съществува друг фонд, за който Нинова или не знае, или умишлено премълчава. Това е Обезпечителният фонд, който гарантира застрахователните плащания по полици "Гражданска отговорност" и "Злополука", издадени от фалиралия.

Този фонд обаче и гаранциите му са приложими само за български застрахователи. В случая с „Олимпик“ претенциите трябва да бъдат отправени към съответния кипърски орган.

mediapool.bg