Кламер БГ - Новини: Спадът на турската лира - златна мина за търговците в Одрин

Спадът на турската лира - златна мина за търговците в Одрин

България

|
Нед, 19 Авг 2018г. 17:32ч.
Спадът на турската лира - златна мина за търговците в Одрин

Високите курсове на долара и еврото на турските финансови пазари поради спада на турската лира от последните дни се превърнаха в предимство за търговците в Одрин. Клиенти от България и Гърция тези дни буквално заливат магазините и пазарите в граничния град, предава БТА в неделя.

Високият курс на българския лев спрямо еврото /днес един лев се обменя за 3.50 турски лири/ привлича много българи за пазаруване в Одрин. Особено голям е напливът към пазара Улус, който се урежда всеки петъчен ден.

На пазара се предлагат всякакви стоки, от дрехи до хранителни продукти, кухненски предмети, перилни препарати, до плодове и зеленчуци.Много от предлагани стоките са маркови, но тъй като се продават на сергии на открито, са значително по-евтини в сравнение с бутиковите магазини.

"Голям берекет имаме тези дни", казва Бюлент Реисоглу, председател на задругата на еснафите от пазара Улус, цитиран от БТА.

"Продажбите са много добри. Нашият пазар е най-големият в този район. Предлагат се стоки за всякакви клиенти, затова е и много посещаем. Доволни са и търговците, и клиентите. Всяка седмица идват. Повече са тези от България. Повишаването на курса на българския лев е изгодно за тях. Гърците също идват да пазаруват", разказва той.

Агенцията цитира и 40-годишна жена от Хасково, която казва, че семейството й почти всяка седмица идва да пазарува в Одрин, защото е по-евтино в сравнение с България, има стоки за всеки джоб.

„Продават ни и срещу левове. Особено сега, когато спадна турската лира, за същите пари купуваме два пъти повече стока. Купуваме си всичко от тук - зеленчуци, плодове, сирене, маслини, перилни препарати и др. Обикновено идваме с децата и с мъжа ми. Отбиваме се и в българските църкви да запалим свещички, хапваме вкусно в многобройните гостилници и след това се прибираме. С напазаруваното оттук изкарваме цяла седмица", казва Маргарита Динева, 40-годишна майка на две деца.

Около един милион българи - 987 597 души са посетили Турция през първите шест месеца на тази година. По посещаемост на туристите от България Одрин е на второ място след Истанбул.

mediapool.bg