Кламер БГ - Новини: НЗОК ще покрива домашни грижи за новороденото от акушерки и медсестри

НЗОК ще покрива домашни грижи за новороденото от акушерки и медсестри

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 17:15ч.
НЗОК ще покрива домашни грижи за новороденото от акушерки и медсестри

НЗОК ще покрива домашни грижи за новороденото от акушерки и медсестри

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да покрива пакет за домашни грижи за новородените до 14 дни след изписване от болницата. Дейностите ще се изпълняват от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти. Това предвиждат промени в наредба на Министерството на здравеопазването, публикувани за обществено обсъждане. Предвижда се пакетът да включва и обучителни дейности относно кърменето, хигиената и грижите за детето в здравословна среда.

Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.

Със същия проект се предлага и възможност за провеждане на платено от НЗОК дентално лечение под обща анестезия за лицата над 18 г. с психични заболявания. Сега такова лечение от бюджета на НЗОК е гарантирано само за децата до 18 години с психични заболявания.

Финансовите средства за прилагането на наредбата са в рамките на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за съответната календарна година.

mediapool.bg