Кламер БГ - Новини: С американски F-16 и без български МиГ 29 (снимки)

С американски F-16 и без български МиГ 29 (снимки)

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 17:38ч.
С американски F-16 и без български МиГ 29 (снимки)

Сн. Военновъздушни сили

Американски изтребители F-16 се пребазираха в авиобазата "Граф Игнатиево" от 555-та авиационна ескадрила от състава на 31-во авиокрило на ВВС на САЩ в Европа, базирани в Авиано, Италия, съобщиха от военното министерство.

Американските изтребители ще участват в международна летателна тренировка "Тракийска звезда 2021", която ще се проведе в периода 12-22 юли 2021 г. с участието на Военновъздушните сили (ВВС) на България, Гърция, Румъния и САЩ.

От българска страна съвместни задачи със страните-партньори ще изпълняват екипажите на самолети Су-25 от База за предно разполагане - Безмер, вертолети Ми-24, AS-532 AL "Cougar" и Bell-206 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски на Военновъздушните сили и от Сухопътните войски.

След трагедията с българския изтребител МиГ 29 тренировъчните полети със съветските машини бяха спрени.

МиГ 29 обаче продължават да изпълняват мисията по охрана на българското небе.

Авиобаза "Граф Игнатиево" ще осигурява въздушното ръководство на полетите и логистичната поддръжка на американските сили, като страна-домакин.

Румънските и гръцките екипажи на F-16 ще се включат в тренировъчните действия от базовите си летища.

Преди ден стана ясно, че заради забавяне на проекта за модернизиране на "Граф Игнатиево" може да се забави доставката на новите F-16, които България закупи за над 2 млрд. лева от "Локхийд Мартин" и САЩ.

mediapool.bg