Кламер БГ - Новини: НАСА отложи и втория опит за тестов полет на ракета до Луната

НАСА отложи и втория опит за тестов полет на ракета до Луната

Свят

|
Съб, 03 Септ 2022г. 19:32ч.
НАСА отложи и втория опит за тестов полет на ракета до Луната

Сн. ЕПА/БГНЕС

НАСА отложи изстрелването на лунната ракета "Артемис-1, като така и вторият опит се провали.

Този път опитът бе отложен заради теч на водородно гориво.

Изтичането е открито в момента, в който ракетата е започнала да се зарежда със супер студено гориво.

"Артемида" изгаря 2.7 милиона литра течен водород и кислород, за да осигури тягата, необходима за напускане на Земята.

Опитите да бъде изведен космическият кораб в орбита бяха осуетени и в понеделник заради комбинация от технически и метеорологични проблеми.

Ракетата трябваше да излети от Космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал в събота следобед за шестседмичен тестов полет без екипаж около Луната и обратно.

Капсулата обаче трябва да носи други живи организми - плесени, гъбички и др., като целта е да се изследва влиянието на космическата радиация върху живите организми.

Проектът привлича търговска и международна помощ за евентуално създаване на дългосрочна база на Луната с амбиция да се правят пътувания на хора до Марс.

От понеделник в НАСА работят по отстраняване на техническите проблеми, наложили отлагането на изстрелването на новата ракета в последния момент.

Първоначално възникна затруднение при охлаждането на един от четирите основни двигателя. Инженерите извършиха анализ, който потвърди, че проблемът възниква заради повреден сензор, каза на пресконференция Джон Хъникат, който отговаря за ракетната програма в НАСА. Занапред показанията на този сензор ще бъде пренебрегвани.

Другият проблем е с изтичане на гориво.

Мисия "Артемис 1" ("Артемида 1") се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата Ес Ел Ес (SLS), разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

mediapool.bg