Кламер БГ - Новини: Папа Франциск пое контрола върху Малтийския орден

Папа Франциск пое контрола върху Малтийския орден

Свят

|
Нед, 04 Септ 2022г. 08:47ч.
Папа Франциск пое контрола върху Малтийския орден

Папа Франциск, сн. БГНЕС

След години спорове папа Франциск пое контрола върху Малтийския орден, като премахна досегашните му ръководни органи и назначи временен Суверенен съвет, съобщи Франс прес.

В указ, публикуван от Ватикана, папата обявява, че е обнародвал "новата Конституционна харта" на ордена и тя "незабавно влиза в сила". Франциск разпореди "да бъдат отзовани всички назначени на висши постове, да се разпусне сегашният Суверенен съвет и да бъде създаден временен Суверенен съвет" с 13 членове, вече назначени от него лично.

Последният трябва да организира през януари извънреден Генерален капитул (общо събрание, бел. АФП), който да изпълни всички решения на папата, се уточнява в указа.

Малтийският орден, основан в Ерусалим и признат от папата през 1113 г., представлява едновременно подобно на държава образувание без територия със седалище в Рим, религиозен орден и влиятелна благотворителна организация. Днес той наброява 13 500 рицари, сред които петдесетина духовници, които осъществяват медицинската и хуманитарната му дейност с помощта на над 100 000 служители и доброволци, работещи в 120 страни.

Кризата в самия орден и в отношенията му с Ватикана започна със спречкване в ръководството на организацията през 2016 г., когато Великият магистър на Малтийския орден - неговият ръководител, поиска оставката на Великия му канцлер. Някои рицари от ордена се противопоставиха и настояха папата да се намеси. Франциск изпрати разследваща комисия и получи оставката на Великия магистър; всички решения на последния бяха анулирани.

Папата назначи свой специален делегат към Малтийския орден, след което започна да се подготвя обширна реформа на Конституционната харта на организацията.

Трудни дискусии се развиха около проблема за суверенитета на Малтийския орден. Проектът за реформа на Конституционната харта, подготвен от папския делегат, предвиждаше орденът да е "поданик на Светия престол", тоест на Ватикана, но рицарите не бяха съгласни поради опасения орденът да не бъде сведен до мащаба на "духовно сдружение", както посочи италианският сайт за религиозна информация "Корадзим".

В своя указ папа Франциск припомня решение, взето през 1953 г. от съда на кардиналите, според което "прерогативите на Ордена (. . .) не представляват съвкупността от прерогативи и властни права, каквито имат суверенните държави".

"Съответно, като духовен орден, той (. . .) е подчинен на Светия престол", заключава папа Франциск.

mediapool.bg