Кламер БГ - Новини: Екатерина Захариева: Няма кауза, която да оправдава терора

Екатерина Захариева: Няма кауза, която да оправдава терора

България

|
Четв, 29 Окт 2020г. 18:51ч.
Екатерина Захариева: Няма кауза, която да оправдава терора

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поднесе съболезнованията си по повод атентата в Ница, при който бяха убити трима души. Тя е изпратила в телеграма до френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

"Дълбоко съм шокирана от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани. Този акт на омраза, отнел живота на невинни хора, е посегателство върху нашите споделени ценности и граждански свободи", пише Захариева.

Тя изрази солидарност с Франция, като допълни, че няма кауза, която да оправдава терора.

"Заедно, България и Франция, ще продължим да работим усилено срещу разпространението на всяка форма на екстремизъм и омраза. Наш общ дълг е да защитим върховните човешки ценности - свобода, достойнство и справедливост", посочва още външният министър.

И мюфтийството осъди атаката

"Остро осъждаме жестокото терористично нападение в Ница. Отнемането на човешки живот е престъпление към човечеството и към Всевишния. Не можем да се примирим или да подминем с бездушие това чудовищно деяние, което се случва на фона на надигащата се ислямофобия", каза пред БНР секретарят на Главното мюфтийство в България Джелал Фаик.

По-рано мюфтийството излезе с позиция срещу френското списание "Шарли Ебдо", което публикува карикатура с президента Турция Реджеп Тайип Ердоган, след като.

"Корицата на последният брой на списание "Шарли Ебдо" удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика", пише мюфтийството.

Написаното е по повод позицията на Макрон, който обяви, че ще се бори с "ислямисткия сепаратизъм" и защити правото за публикуване на религиозни карикатури. Това доведе до протести и бойкот на франските марки в мюсюлманските страни. Той защити свободата на словото и светските ценности, след като френски гимназиален учител беше обезглавен от 18-годишен чеченски ислямист за показване на карикатури на ислямския пророк Мохамед в клас.

Мюфтийството у нас определя карикатурата на Ердоган като "отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза". "Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората", пише още в позицията.

Фаик обясни, че позицията не е в защита на Ердоган: "Карикатурата там не е само за Ердоган, в нея има религиозен мотив - жена, която е с хиджаб, разголена. Повдига се полата на тази жена, символизираща исляма. И най-важното - долу пише "О, мой пророк". Затова нашата декларация не е за Ердоган, както се коментира, а за мюсюлманската общност, която е много силно засегната от това издание"

По думите му от Главно мюфтийство не гледат политическите нюанси в карикатурите, а гледат на тях от религиозна гледна точка.

"Не може милиарди мюсюлмани в света да са заложник на Еманюел Макрон и да бъдат сочени с пръст, че са виновни за всички терористични атаки в света", подчерта главният секретар на Главното мюфтийство.

Medapool публикува цялата позиция на мюфтийството без редакторска намеса:

Корицата на последният брой на списание "Шарли Ебдо" удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество.

mediapool.bg