Кламер БГ - Новини: Мълчание в ефир: АЕЖ с кампания срещу делата "шамари" (Видео)

Мълчание в ефир: АЕЖ с кампания срещу делата "шамари" (Видео)

България

|
Ср, 03 Май 2023г. 21:29ч.
Мълчание в ефир: АЕЖ с кампания срещу делата "шамари" (Видео)

Мълчание в ефир: АЕЖ с кампания срещу делата

В Световния ден на свободата на печата – 3 май, Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България и Нова тв направиха нестандартна акция срещу "делата шамари", чиято цел е заглушаване на критични журналисти и граждански активисти.

Предаването на "Нова тв" - "Интервюто в новините" стартира с близо минута мълчание, като зрителите наблюдаваха в студиото водещият Николай Дойнонв, Мария Черешева, зам.-председател на АЕЖ и доц. Георги Лозанов.

"Това мълчание, не е случайно, не е поради технически проблем, а е свързано с нещо по-опасно. Така, безмълвно ще изглеждат медиите, ако гласът на медиите се заглушава", обясни на старта на предаването Николай Дойнов.

Мария Черешова уточни, че един от основните начини за заглушаване на медиите е чрез т.нар. дела "шамари".

"Срещу български журналисти и медии се водят дела с обща стойност, възлизаща на няколко милиона лева", посочи Мария Черешева, заместник-председателка на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Искове за по един милион лева са завели "Лев Инс" срещу Mediapool и "Еврохолд" срещу "Биволъ". Това не са обикновени дела, а "дела шамари" или SLAPP, чиято цел е да заглушат гласа на журналистите, посочи тя. Тези дела се водят от политици или лица с икономическа власт. Друг начин да се оказва натиск върху журналистите е с помощта на институциите, каза Черешева и даде пример с натиска, който прокуратурата оказва на сайта за разследваща журналистика BIRD.

Най-лесният начин да заглушиш гласа на журналистите е като физически го унищожиш. През 2022 г. починалите журналисти са с 50% повече спрямо 2021 г., посочи доц. Георги Лозанов.

Преди около седмица Антикорупционният фонд представи доклад, обобщаващ практиката на българските съдилища по 65 граждански, наказателни, административнонаказателни и дисциплинарни производства, носещи белези на SLAPP, за последните 20 години у нас.

Две от тях са именно споменатите срещу Mediapool – едното бе заведено от съдията Светлин Михайлов, а другото – от застрахователната компания "Лев инс".

Междувременно, в Световния ден на свободата на печата стана ясно, че България се изкачва с 20 места в новото издание на глобалната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" и вече заема 71-во място в света от общо 180 държави.

Само преди три години България заемаше 111-та позиция в класацията, но започна стремглаво изкачване, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде медийния си бизнес, а правителството на Бойко Борисов падна от власт.

В началото на 2021 година България бе практически последна в Европа по медийна свобода, без да се броят Русия, Беларус и Турция.

В Световния ден на свободата на печата и Европейския парламент изказа подкрепата си за медиите, които играят ключова роля за демокрацията. Оттам обявиха, че готвят нови правила срещу делата "шамари".

mediapool.bg