Кламер БГ - Новини: АЕЖ – България подкрепи исканията на парламентарните репортери

АЕЖ – България подкрепи исканията на парламентарните репортери

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 16:03ч.
АЕЖ – България подкрепи исканията на парламентарните репортери

снимка БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти - България се присъедини към отвореното писмо на 85 политически журналисти до ръководството на Народното събрание, с което те настояват за повече прозрачност и по-добри условия на работа.

Журналистическата организация напомня, че от няколко месеца се занимава с проблемите на репортерите след преместването на Народното събрание в сградата на бившия Партиен дом.

От септември АЕЖ – България иска отговор на въпроса защо е забранен достъпът на журналисти до т.нар. "кулоари", в които се намират стаите на парламентарните групи? Другият въпрос е дали съществува ли механизъм за ограничаване на достъпа на журналисти, които системно нарушават правилата в Народното събрание?

"АЕЖ намира за нередно, че повече от три месеца след повдигането на въпроса все още не са осигурени нормални условия за работа на журналистите и се налага те да излизат с открито писмо", заявява организацията.

През изминалите близо три месеца, откакто отразяваме заседанията на 49-ото Народно събрание в бившия Партиен дом, установихме известни затруднения при изпълнение на задълженията си в няколко посоки. Обръщаме се към Вас с молба да ги обсъдим, с надежда да предприемете мерки в полза както за журналистите, така и за народните представители и администрацията на Народното събрание.

В края на миналата седмица политическите журналисти поискаха искат от председателя на Народното събрание Росен Желязков подобряване на условията им на работа в Партийния дом. Подписалите се 85 репортери са повече от най-голямата парламентарна група в настоящия парламент.

Откакто в началото на септември депутатите се преместиха в Партийния дом, където смятат да останат поне 3 години, работата на репортерите, фотографите и операторите се усложни значително, а проблемите са много - от липса на стабилен интернет, през логистични трудности до липса на достъп до кулоарите, което прави неофициалните разговори с депутати изключително трудни.

"Една от основните функции на журналистите е да наблюдават и да събират неофициална и помощна информация във връзка с готвени разработки, неясноти по законодателни въпроси и пр. Със затварянето на кулоарите за достъп, парламентарната журналистика се сведе само до записване на изявления пред залата и опосредствана комуникация с пиар звената, което обезсмисля не само работата, но и принципа за запазване в тайна на източниците на информация", посочват подписалите се журналисти.

"Преодоляването на четирите етажа без асансьор до "кошарите", които изминават ежедневно и многократно операторите, фотографите и репортерите с тежка техника на гръб, е равно на незаслужено наказание", се казва още в подписката.

Това е вторият път, в който депутатите решават да заседават в Партийния дом. Първият беше през 2020 г. и продължи няколко месеца. Тогава представителите на медиите бяха изолирани от депутатите и на практика бяха изправени пред невъзможност да си вършат работата.

Ситуацията сега не е много по-различна, макар репортерите да не са затворени на приземня етаж.

mediapool.bg