Кламер БГ - Новини: Москва отваря Руската църква в София в петък

Москва отваря Руската църква в София в петък

България

|
Четв, 09 Ноем 2023г. 08:18ч.
Москва отваря Руската църква в София в петък

Москва отваря Руската църква в София в петък

Руската църква в София ще бъде отворена в петък. Очаква се първата служба да бъде в събота, съобщи Нова телевизия.

Храмът беше затворен, след като държавата ни изгони трима свещеници заради заплаха за националната сигурност на България.

Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук беше назначен за нов представител на руския патриарх Кирил за предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София. Това стана преди около месец.

Любопитна подробност е, че бащата на Владимир Тишчук - протойерей Аркадий Тишчук е оглавявал руското подворие "Св. Николай Мирликийски" (Руската черква) в София от 1973 до 1975 г., след което е изпратен в Ню Йорк.

На 21 септември Руската черква беше затворена от руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Това стана след като ДАНС експулсира трима свещеници - предстоятелят на църквата архимандрит Васиан, който е руснак, както и двама свещеници, които са граждани на Беларус. Според ДАНС тримата са експулсирани заради дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на България.

"Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", се казваше в съобщението на ДАНС.

Патриарх Неофит назначи български свещеници, които да възстановят богослужението в храма, но те не бяха допуснати от руската страна.

Няколко дни по-късно Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Делян Пеевски от ДПС подадоха сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с искане прокуратурата да провери чия е църквата.

Софийската градска прокуратура образува проверка и я възложи на ДАНС. Контраразузнаването ще трябва да установи собствеността и правото на ползване както на църквата, така и на земята. Прокуратурата не може да се произнесе кой има право да извършва религиозни обреди в църквата. Проверката е само за собствеността, като ще се установява дали има извършено престъпление при прехвърлянето ѝ и издаването на акта през 1997 г., посочи зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев на брифинг пред журналисти.

От прокуратурата обясниха, че ще изискат доклада на ДАНС, въз основа на който бяха изгонени руските свещеници.

mediapool.bg