Кламер БГ - Новини: Митрофанова: България налива масло в антируската истерия на Запада

Митрофанова: България налива масло в антируската истерия на Запада

България

|
Пет, 11 Март 2022г. 17:48ч.
Митрофанова: България налива масло в антируската истерия на Запада

Елеонора Митрофанова

Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова обвини България, че "налива масло в огъня на антируската истерия на Запада" с изгонването на двама руски дипломати миналата седмица.

"Несъмнено изгонването на дипломати под измислен претекст може да се разглежда като стремеж на официална София да налее масло в огъня в разпалваната от Запада антируска истерия. Тези действия няма да останат без отговор", заяви посланик Митрофанова във видеообръщение, публикувано в страницата на руското посолство във "Фейсбук".

Дипломатическата практика е и Москва да изгони двама български дипломати.

Това е 11-и случай на гонене на руски дипломати от 2019-та, припомни Митрофанова.

Тя определи като неприятелска постъпка решението на страната ни на 26-ти февруари да затвори въздушното пространство за руски самолети.

"Без съмнение, тази неприятелска стъпка ще се отрази негативно върху интензивността на двустранното взаимодействие, включително и в областта на туризма".

"На 5 март 2022 г. с разпореждане на Правителството на Руската Федерация е утвърден списък на чужди държави и територии, извършващи неприятелски действия спрямо Русия, руските юридически и физически лица. В него влизат 48 държави, включително и България. Казвам това с голямо съжаление", посочи Митрофанова.

Те съобщи, че заради "нарастващата в българските медии антируска риторика, размножаващите се в геометрична прогресия фейк-новини за Русия и ограничаване на излъчването в страната на руски медии"

посолството всяка седмица ще дава брифинг.

В първата си подобна изява тя повтори опорните точки на президента Владимир Путин за т.нар. от него "военна операция" в Украйна.

Митрофанова през последните седмици направи серия провокации спрямо България, заради което бе привикана на разговор от премиера Кирил Петков.

На 3 март Митрофанова сравни Освобождението на България с нахлуването в Украйна, а преди това говори за "евроатлантически подлоги".

mediapool.bg