Кламер БГ - Новини: Участие на Митрофанова в БНР е съучастие в руската агресия

Участие на Митрофанова в БНР е съучастие в руската агресия

България

|
Пет, 15 Дек 2023г. 18:51ч.
Участие на Митрофанова в БНР е съучастие в руската агресия

Елеонора Митрофанова

Анонсирано участието на руския посланик Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" на БНР с водещ Петър Волгин доведе до остра реакция на Посолството на Украйна.

Съучастие в кремълската въоръжена агресия

"Предоставяне на медийни изяви на посланика на Русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агресия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят", пише в позицията на посолството.

Предоставяне от страна на национална българска медиа на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката, добавят оттам.

От посолството добавят, че са получили покана за гостуване в "това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война, но я оценява като опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използвайки за тази цел медийна независимост и свобода на слово".

Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим, добавят оттам.

От посолството добавят, че няма да се възползва от право на отговор, предложено от ръководството на БНР, защото в случая не става дума за "друга гледна точка" или "алтернативно мнение".

"Руската федерация от 2014 година извършва брутална въоръжена агресия срещу Украйна. От 24 февруари 2022 година Русия започна и пълномащабна въоръжена инвазия в Украйна, с цел окупация и присъединяване на новите територии, за пореден път нарушавайки всички международни договори и норми. За извършените престъпления срещу Украйна и украинските граждани, срещу човечество, руското ръководство и руските военни престъпници ще бъдат съдени в Международния криминален съд и Международния трибунал", посочват още оттам.

С позиция по казуса излезе и депутатът от ДПС Делян Пеевски

"Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България". Това се посочва в позиция на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията по повод анонса за предстоящото гостуване на руския посланик Елеонора Митрофанова в ефира на БНР.

"По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности. Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации, правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация", се посочва в позицията.

В позицията се настоява СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир. Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели, се посочва в текста на позицията.

mediapool.bg