Кламер БГ - Новини: Митрофанова: Нямахме предвид България, когато говорихме за "евроатлантическите подлоги"

Митрофанова: Нямахме предвид България, когато говорихме за "евроатлантическите подлоги"

България

|
Пон, 07 Март 2022г. 13:47ч.
Митрофанова: Нямахме предвид България, когато говорихме за "евроатлантическите подлоги"

Митрофанова, БГНЕС

Нямахме предвид България, когато говорихме за "евроатлантическите подлоги", каза посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пред бТВ.

На среща с нея вчера следобед премиерът поиска да няма обиди към България, а от Министерския съвет съобщиха, че Митрофанова се е извинила.

"Разбира се, че не съм имала предвид България. С България имаме специални отношения и те винаги са били такива. Прекрасно знаем, че от България е дошла нашата писменост, православие, ценим всичко това. Винаги сме имали и имаме специални отношения с България. Това трябва прекрасно да го разбирате", каза Митрофанова.

Миналата седмица България изгони двама руски дипломати, които бяха обвинени в шпионаж. Тя коментира, обаче, че това е било "една демонстративна акция".

На 3 март Митрофанова сравни Освобождението на България с нахлуването в Украйна.

"Първо, това не е война, а военна операция за освобождаването на Донецка и Луганска области, които осем години се намираха под иго на Украйна и издевателствата на киевския режим. Никакви преговори с Украйна през тези осем години не действаха. Минските споразумения, които можеше да бъдат подписани през тези осем години и всичко да приключи мирно, не бяха спазени, нещо повече - Киев се отказа от тях, затова се случва това, което се случва", коментира Митрофанова.

Тя посочи, че очаква скоро всичко да приключо.

"Не смятам, че има човек, който не би страдал с цялото си сърце и не би съчувствал на тези хора. И на майките, чиито синове и от руска страна са отишли на фронта. Това е огромна беда, че Русия се сражава с режима в Украйна. И все пак това е неизбежен резултат от действията на киевския режим за последните осем години".

Тя посочи, че не смята, че украинският президент Зеленски в бъдеще ще осигури мир за тази страна.

mediapool.bg