Кламер БГ - Новини: Минчев: Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден

Минчев: Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден

България

|
Нед, 03 Апр 2022г. 17:13ч.
Минчев: Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден

Никола Минчев, Снимка: Архив

"Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В нито един момент не съм си помислял, че въпрос с диплома за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво съмнение дали всъщност съответния човек има степента, или не". Това заяви пред Нова телевизия в неделя председателят на Народното събрание Никола Минчев.

По време на изслушването в конкурса за управител на БНБ в четвъртък следобед стана ясно, че Гюров не разполага с необходимото удостоверение за признаване на докторската си диплома от Виена. То обаче бе издадено само за часове от Националния център за информация и документация (НАЦИД). В петък пък се разбра, че в регистъра на НАЦИД не е публикуван оригиналът, каквото е законовото изискване, а актуализирана версия на докторската дисертация на Гюров.

"Бях изненадан по време на изпушването в Комисията по бюджет и финанси, когато този въпрос беше повдигнат от страна на ГЕРБ. За мен няма реален казус", смята обаче председателят на Народното събрание Никола Минчев.

За него не е проблем, че дипломата за докторска степен е призната за часове в деня на изслушването и че в докторската дисертация от 2005 г. има цитати от 2008 и 2012 г.

"Самият Гюров го обясни ясно. В крайна сметка той е написал докторската дисертация през 2005 г, но я е доработвал и актуализирал през годините, в което няма нищо странно, когато говорим за научен труд", поясни Никола Минчев.

На въпрос защо от ПП издигнаха свой кандидат за шеф на БНБ, Минчев заяви: "ИТН още от 46-я парламент лансират г-н Любомир Каримански за поста, но той не е кандидат на управляващата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно много подходящо лице за БНБ в този момент. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов сектор. Има безупречен публичен имидж. Изпълва всички необходими предпоставки да заеме поста в момент, в който България се е насочила към еврозоната", каза Никола Минчев.

Пред бТВ в неделя самият Гюров коментира, че е хубаво, че кандидатите за управител на БНБ са двама, защото така е сигурно, че няма "политически сделки" и уговорени мачове. Представителят на "Продължаваме промяната" каза, че е изпратил покани за разговори, на които да изложи визията си за централната банка, на всички парламентарни групи, включително на ГЕРБ и ДПС.

mediapool.bg