Кламер БГ - Новини: България ще даде военна помощ на Украйна с решение на парламента

България ще даде военна помощ на Украйна с решение на парламента

България

|
Нед, 03 Апр 2022г. 20:11ч.
България ще даде военна помощ на Украйна с решение на парламента

Ген. Атанас Атанасов

България ще предостави военнотехническа помощ на Украйна с решение на Народното събрание следващата седмица. Това обяви в интервю за бТВ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

По думите му в парламента има мнозинство по темата. Готовност да подкрепят решението са обявили ГЕРБ и ДПС.

"Темата влиза в НС. Проекторешението е внесено в петък. Процедурата е започната и тази седмица ще се гласува", каза Атанасов.

В текста на проекторешението, внесено от "Демократична България", се посочва, че парламентът възлага на Министерския съвет да окаже военнотехническа помощ на Украйна, "според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна". Посочва се още, че финансирането на помощта за Украйна ще стане за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране за подкрепата на Украйна.

По думите му решението трябва да бъде взето, дори да е символично, за да покаже България, че е част от западния свят, който подкрепя демокрацията.

"Наясно съм, че БСП няма да подкрепят това решение. Но и ГЕРБ, и ДПС казаха, че са готови да дадат подкрепа. По този въпрос не трябва да се делим на парламентарни групи. Сигурен съм, че България другата седмица ще има решение да предостави военно-техническа помощ на Украйна", заяви Атанас Атанасов.

Министърът на отбраната: Дискусията по темата закъсня

"Ако Народното събрание вземе решение за военнотехническа помощ на Украйна, аз ще го изпълня. Дискусията за военна помощ закъсня и създаде известно разделение в обществото. Но това е решение на Народното събрание", заяви пред бТВ в неделя вечерта министърът на отбраната Драгомир Заков.

По думите му България не може да предостави на Украйна самолети и противовъздушни системи, но може да изпрати например боеприпаси, ако са годни. Доставката на каски и бронежилетки за цивилните граждани вече е задвижена.

По думите на Заков Украйна е жертва на военна агресия и България не обръща глава, а подкрепя страната по най-различни начини.

"Доставката на оръжие за страната жертва не е въвличане във война", каза министърът.

Предплатените от България 8 американски бойни самолета F-16 ще пристигнат у нас до края на 2025 г., каза още министърът. По думите му те ще могат да се включат в охраната на българското небе до няколко месеца след това, а за участие в бойни мисии ще е необходимо повече време.

mediapool.bg