Кламер БГ - Новини: САЩ няма да плащат компенсация за забавените F-16

САЩ няма да плащат компенсация за забавените F-16

България

|
Пон, 04 Апр 2022г. 13:53ч.
САЩ няма да плащат компенсация за забавените F-16

F-16, сн.

Първите oт поръчаните от САЩ 8 изтребители F-16 ще пристигнат в България през първото тримесечие на 2025 г, а не както бе по план в края на 2023 година. Военният министър Димитър Заков обясни пред бТВ, че цялата доставка ще бъде изпълнена до края на 2025 година.

От месеци е ясно, че ще има забавяне на доставката, но Закова даде по-конкретни параметри.

От думите му стана ясно, че САЩ няма да платят компменсация за забавянето.

"Компенсация може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор, който е възпрепятствал доставка на компоненти заради ковида", обясни министърът в неделя вечерта.

Договорът бе сключен от последното правителство на Бойко Борисов и бе изплатен авансово. Самолетите струват над 2. 1 млрд. лева.

За да може България да използва пълноценно новите изтребители, ще трябва да ремонтира и летищата си, основно авиобазата "Граф Игнатиево". За целта България ще инвестира около 300 млн. лева. Към момента обаче има забавяне по дейностите, което ще се направи опит да бъде наваксано.

Отворен стои въпросът и кога ще закупим още 8 изтребители F-16, каквито са българските планове.

Министерство на отбраната вече изпрати писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70, но военният министър Драгомир Заков каза миналата седмица, че все още не е получен отговор.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 млрд. лева. Това зависи от искания от България пакет оборудване и въоръжение, но няма да е изненада, ако цената се доближи до 3 млрд. лева. Добрата новина е, че тези пари вече ще могат да бъдат изплатени разсрочено, тъй като България вече има изискваната от САЩ кредитна история.

mediapool.bg