Кламер БГ - Новини: Съветът на управляващата коалиция обсъди БНБ и военната помощ за Украйна

Съветът на управляващата коалиция обсъди БНБ и военната помощ за Украйна

България

|
Нед, 03 Апр 2022г. 22:22ч.
Съветът на управляващата коалиция обсъди БНБ и военната помощ за Украйна

Съветът на управляващата коалиция обсъди БНБ и военната помощ за Украйна

При закрити врати в Министерския съвет в неделя се проведе заседание на Съвета на управляващата коалиция. То продължи около три часа, но публични изявления след него нямаше.

Предварителният фокус на разговорите бяха назначенията в ключови държавни регулатори, съвети и други органи, включително БНБ, но след внесеното проекторешение за военнотехническа помощ за Украйна то също бе в центъра на обсъжданията.

Досега темата как да се подходи към кадровите промени не е била обсъждана в цялост от коалицията. Предстои важно решение за избора на нов управител на Българската народна банка, като двамата кандидати за поста са от управляващата коалиция - Андрей Гюров от ПП и Любомир Каримански от ИТН.

Обединението "Демократична България" все още не е решило за кого от двамата кандидати за управител на БНБ ще гласува. БСП смята, че коалицията трябва да се обедини около решение за подкрепа на един от кандидатите. "Ние ще вземем решение на заседанието на парламентарна група. Нашата позиция е, че трябва да има един кандидат общо на коалицията", каза Георги Свиленски от левицата.

По отношение на военната помощ засега са ясни позициите на ДБ, която внесе проекторешението в Народното събрание и е твърдо "за" мярката, и на БСП, която е твърдо "против".

Въпреки диаметрално противоположните си позиции и Георги Свиленски от левицата, и Атанас Атанасов от ДБ отхвърлиха в неделя възможността темата за военната помощ да стане причина за разпадане на коалицията.

mediapool.bg