Кламер БГ - Новини: Министърът на културата бил изненадан, че Васил Василев е в ръководството на партия

Министърът на културата бил изненадан, че Васил Василев е в ръководството на партия

България

|
Вт, 07 Март 2023г. 10:26ч.
Министърът на културата бил изненадан, че Васил Василев е в ръководството на партия

Васил Василев

Служебният министър на културата Найден Тодоров обяви, че е бил много изненадан от това, че директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев е част от ръководството на партия.

"За мен това е проблем и бях много изненадан, когато го разбрах на едно предишно интервю. Затова седнах да прочета законите. Това правят хората в една нормална държава. Оказа се, че е законно той да бъде в управителен орган на политическа партия", каза пред бТВ министърът и добави, че с неговия екип подготвят промени в закона, за да се оправи този пропуск.

Както Mediapool писа в края на януари, Василев е в ръководството на Българска прогресивна линия (БПЛ) - партия на отцепници от БСП, в чието лого е стилизирана петолъчка. Шефът на Народния театър е осигурил работа в културната институция и на свои съпартийци и техни роднини.

Това се разбра на фона на продължаващия скандал в Народния театър. Миналата седмица Василев уволни дисциплинарно главния режисьор на театъра Александър Морфов, а това доведе до протести. Междувременно Велислава Кръстева обяви, че напуска поста на пиар на "Иван Вазов". Кръстева бе дългогодишен пиар на ДПС. През последните месеци тя в конфликт с режисьора Александър Морфов, който надраска вратата на кабинета ѝ с надписи "ДПС" и "Изчезвай".

Сега министърът на културата посочи, че пред Морфов има три варианта:

"Единият е да продължи напред, както винаги е правил в живота си. Ние виждаме – той е напускал народния театър и се е връщал. Този път пак ще се върне. Няма да коментирам причините за дисциплинарното му уволнение. Вторият вариант е двамата да седнат на една маса и да поговорят – изразил съм желанието си да бъда медиатор. И третият вариант е той да потърси своите права в съда и да оспори тази заповед – все пак живеем в правова държава".

mediapool.bg