Кламер БГ - Новини: Мигрантите в Европа са изпратили в родните си страни 109 милиарда долара през 2014-та

Мигрантите в Европа са изпратили в родните си страни 109 милиарда долара през 2014-та

Европа

|
Пон, 15 Юни 2015г. 16:26ч.
Мигрантите в Европа са изпратили в родните си страни 109 милиарда долара през 2014-та

Мигрантите в Европа са изпратили в родните си страни 109,4 милиарда долара миналата година, като повечето средства са отишли в по-бедните европейски държави, сочи доклад на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Международният фонд за развитие на селското стопанство (ИФАД - IFAD) съобщи, че мигрантите, работещи в Русия, са изпратили в родните си страни най-много пари през 2014 година - общо 20,6 милиарда долара. След това се нареждат работещите мигранти във Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания. Страните, които са получили най-много пари са Украйна, Полша и Румъния, макар че работещите мигранти са изпратили също така 7,4 милиарда долара в Нигерия, 6,3 милиарда в Китай и 6,2 милиарда долара в Мароко.

Ръководителят на ИФАД Канайо Нванзе посочи, че сумата, която представлява една четвърт от парите, изпращани от мигранти в родните им страни в световен мащаб, би могла да бъде по-висока при по-конкурентни услуги за трансфер на пари.

Трябва да гарантираме, че тези трудно изкарани пари се изпращат у дома евтино, но по-важно, че помагат на семействата да изградят по-добро бъдеще за себе си, посочи Канайо Нванзе.

mediapool.bg