Кламер БГ - Новини: Клауза за пивото, съдържаща се в Магна Харта, вдъхнови британския Ден на бирата

Клауза за пивото, съдържаща се в Магна Харта, вдъхнови британския Ден на бирата

Европа

|
Пон, 15 Юни 2015г. 18:34ч.
Клауза за пивото, съдържаща се в Магна Харта, вдъхнови британския Ден на бирата

Осемстотната годишнина на Магна харта вдъхнови днешния Ден на бирата във Великобритания. Стотици почитатели на пивото бяха призовани в 12,15 часа местно време да вдигнат чаши в чест на годината, когато крал Джон приема хартата, предаде ДПА.

Спонсориращи събитието пивоварни, кръчми и компании от отрасъла изразиха надежда днес да бъде поставен световен рекорд за най-голям брой хора, казали "Наздраве!" едновременно.

Идеята за бирения ден дошла от клауза за пивото в хартата. "В цялото ни кралство ще има една-единствена мярка за виното, една-единствена мярка за ейла и една-единствена мярка за царевицата, а именно "лондонския квартер"", се казва в нея.

Всички трябва да се гордеем с историята си на голяма сила в производството на пиво, така че е съвсем в реда на нещата да празнуваме Бирения ден заедно с годишнината на Магна Харта днес, заяви парламентарният помощник-държавен секретар за общностите и местната власт Маркъс Джоунс.

Казвали са ми, че през Средновековието стандартната мярка за бира била равностойността на две пинти, наречена лондонски квартер, и макар сега чашите ни да са по-малки, любовта ни към британската бира е по-голяма от всякога, добави той.

По официални данни във Великобритания миналата година са продадени 4,4 милиарда литра бира.

mediapool.bg