Кламер БГ - Новини: Австрийският канцлер призова за край на политиката на крайни мерки за икономии в Гърция

Австрийският канцлер призова за край на политиката на крайни мерки за икономии в Гърция

Европа

|
Вт, 16 Юни 2015г. 12:33ч.
Австрийският канцлер призова за край на политиката на крайни мерки за икономии в Гърция

Австрийският канцлер Вернер Файман призова да се сложи край на "политиката на крайни мерки за икономии" в Гърция, съобщава АФП. Той отправи този призив в интервю за гръцката агенция АНА-МПА, ден преди посещението си в Атина във вторник, което ще бъде първата визита на европейски лидер в гръцката столица от идването на власт на радикалната левица СИРИЗА през януари.

Файман изтъква в интервюто, че политиката на крайни мерки за икономии не може да продължава и че трябва да се даде шанс на Гърция да може да плати своите дългове. Той добавя, че подкрепя проекта на гръцкото правителство за активизиране на борбата срещу корупцията с цел попълване на държавните каси.

Това, което се случва в Гърция, трябва да послужи като тревожен сигнал за това, което ще се случи, ако се налагат единствено мерки за икономии, посочва австрийският канцлер. По думите му това означава "все повече безработни, увеличаване на дълга и риск от бедност".

Файман се обяви в подкрепа на петгодишен план, убеден, че би могло да се постигне споразумение по основните положения на това "средносрочно решение". Според него най-важното е да "се даде отново надежда на народа".

Австрийският канцлер отправи предупреждение за опасностите от "спекулации за така наречения Грексит" /излизане на Гърция от еврозоната/. "Ако започнем да поставяме личния интерес пред общия, Европа няма да функционира", подчерта канцлерът.

mediapool.bg