Кламер БГ - Новини: Международните партньори ще предоставят на Украйна 115 милиарда долара

Международните партньори ще предоставят на Украйна 115 милиарда долара

Война в Украйна

|
Четв, 13 Апр 2023г. 12:21ч.
Международните партньори ще предоставят на Украйна 115 милиарда долара

Украинският премиер Денис Шмигал пристига за срещата в Световната банка във Вашингтон, Сн. ЕПА/БГНЕС

Международните партньори ще предоставят на Украйна дългосрочна финансова помощ от 115 милиарда долара, съобщи украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от агенция УНИАН.

След участие в кръгла маса на министерско равнище в подкрепа на Украйна в централата на Световната банка Шмигал заяви, че мобилизирането на ресурси за възстановяване на страната е една от главните теми на работното му посещение във Вашингтон.

"Международните партньори ще предоставят на Украйна 115 млрд. долара дългосрочна помощ. Това не просто ще обезпечи нашата финансова стабилност, но и ще изпрати ясен сигнал към Русия, че съюзниците на Украйна ще ни поддържат толкова дълго, колкото се наложи. До пълната победа", подчерта той.

"Започваме възстановяването още сега", заяви премиерът. За проекти за бързото възстановяване на страната тази година ще са нужни 14 млрд. долара, допълни той.

"Водим преговори с партньорите ни за привличане на необходимите средства още това лято. Така ще можем да изпълним всички задачи в петте приоритетни отрасъла за възстановяване", отбеляза той.

Световната банка вчера съобщи, че отпуска 200 милиона долара за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна. В края на март бе обявено, че банката ще отдели също значителна сума за подпомагане на украинския селскостопански отрасъл, като става въпрос за 132 млн. долара, припомня УНИАН.

Джанет Йелън иска „значителната, предвидима и навременна“ помощ за Украйна

Същевременно американският министър на финансите Джанет Йелън призова за продължаване на значителната помощ за Украйна и похвали украинските власти за съсредоточаването им върху доброто управление и борбата с корупцията, предаде Ройтерс.

Подкрепата за Украйна е колективно усилие. Приветстваме усилията на нашите съюзници и партньори за осигуряване на значителна, предвидима и навременна помощ и призоваваме всички да продължим да го правим, каза Йелън.

В понеделник висш американски финансов служител каза, че през миналата година САЩ са предоставили на Украйна помощ за близо 50 милиарда долара, включително над 23 милиарда бюджетна подкрепа, за да може правителствените служби да продължат да функционират.

Вашият ангажимент да гарантирате, че международната помощ се използва отговорно, е от съществено значение, каза още Йелън.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че Украйна е извършила забележителна работа във възстановяването на унищожени от Русия енергийни съоръжения, като в същото време страната като цяло и бизнесът продължават да функционират.

Страната се представя забележително добре, поставена в най-опустошителни обстоятелства, каза Георгиева. И точно затова, украинците й имат доверие, страната има и доверието на международната общност, каза Георгиева.

Украйна отново поиска руски активи за възстановяването си

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска от западните институции изземването на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната Украйна, предаде ДПА. Той отправи това си искане във видеообръщение в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Русия трябва да плати пълната цена за агресията си", каза Зеленски и призова активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, да бъдат насочени към възстановяването на Украйна. "Трябва да се изработи конкретен механизъм, по силата на който тези средства да бъдат използвани, за да се компенсират щетите, нанесени ни от Русия," заяви президентът на Украйна.

През март Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство изчислиха, че за възстановяването на Украйна ще са необходими поне 411 милиарда долара за десетилетие напред.

Пред изземването на замразените руските активи стоят правни, практически и политически пречки, посочва ДПА. Москва се заканва да предприеме контрамерки, ако средствата й бъдат отнети.

По оценки на Световната банка енергийната инфраструктура на атакуваната страна е понесла щети за 11 милиарда долара през миналата година, като се явява секторът, който се нуждае най-много и най-спешно от извънредни помощи.

Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2022 г. е спаднал с 29,1 на сто, сочат официални данни на украинската статистика, обявени снощи. Службата не посочва конкретни причини за спада, но според правителството това е руската инвазия, довела до загуба на територии и сериозни щети в промишлеността.

mediapool.bg