Кламер БГ - Новини: Киев получи обещания за още 5 млрд. долара помощ

Киев получи обещания за още 5 млрд. долара помощ

Война в Украйна

|
Съб, 15 Апр 2023г. 08:50ч.
Киев получи обещания за още 5 млрд. долара помощ

Киев получи обещания за още 5 млрд. долара помощ

Украйна е получила обещания за допълнителни средства в размер на 5 милиарда долара в подкрепа на борбата й срещу Русия, каза днес премиерът Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Шмигал, който е във Вашингтон, заяви, че е имал "плодотворни срещи" с представители на Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в кулоарите на пролетните срещи на МВФ и СБ.

По-конкретно Швейцария и Дания и редица други страни са обещали допълнителна помощ на Украйна, а американският производител на самолети "Боинг" (Boeing) е опростил дългове на украински компании в размер на 200 милиона долара, съобщи той.

Шмигал изрази очакване Украйна да получи още средства на предстояща конференция в Лондон.

"Международните партньори ни увериха в своята дългосрочна подкрепа", подчерта украинският премиер след срещите си във Вашингтон. Той спомена за общо 115 милиарда долара.

Украйна се нуждае от около 14 милиарда долара, за да запълни дупката в бюджета си тази година, каза още Шмигал. Той посочи, че Съединените щати ще осигурят 2,3 милиарда долара за тази цел, а Европейският съюз ще предостави 1 милиард евро (1,1 милиарда долара).

mediapool.bg