Кламер БГ - Новини: Египет отказа обещаните на Путин ракети, вместо това въоръжава Украйна

Египет отказа обещаните на Путин ракети, вместо това въоръжава Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 18 Апр 2023г. 14:34ч.
Египет отказа обещаните на Путин ракети, вместо това въоръжава Украйна

Абдел Фатах ал-Сиси. Снимка ЕПА/БГНЕС

Опитът на Кремъл да договори доставка на ракети от Египет за снабдяване на армията си в Украйна завърши с фиаско. Египетските власти са решили да откажат руското искане, което е било разгледано в началото на годината, съобщава "Вашингтон пост", позовавайки се на секретни документи на Пентагона, изтекли в мрежата. Както отбелязва вестникът, вместо да помогне на Русия, египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси е наредил доставка на артилерийски снаряди за украинската армия.

Решението е взето през март след разговори с американски официални лица, според документи, цитирани от изданието. Въпреки дългата история на дипломатическо партньорство с Русия и големите покупки на руско оръжие и зърно, Египет е зависим от американската военна помощ, която надхвърля 1 милиард долара годишно.

Като част от "сделка" с администрацията на Байдън, египетският президент се съгласи да продаде на Съединените щати снаряди калибър 152 и 155 мм, които да бъдат доставени на украинските въоръжени сили. В замяна Египет се надява да получи модерни американски оръжия, показват изтекли документи.

След като загуби 10 000 единици тежко въоръжение в Украйна и изчерпа запасите си от прецизни управляеми ракети, Кремъл отчаяно търси оръжия по целия свят, обръщайки се за помощ към няколкото си останали съюзници. След като се договори с Иран за дронове, Русия води преговори със Северна Корея за доставка на артилерийски оръжия, които обаче се оказаха неуспешни.

Русия очакваше да придобие от Египет най-малко 15 000 ракети. Според изтекла по-рано информация, руснаците са могли да разчитат дори на тройно по-голямо количество - 40 000 единици. В кореспонденцията на египетски служители, попаднала в изтеклите документи, се казва, че Русия е "готова да купи всичко". В отговор сенаторът и член на сенатската комисия по външни отношения и финанси Крис Мърфи заплаши да "преразгледа" отношенията с Кайро. Египет остава "близък партньор" на САЩ, каза високопоставен служител на администрацията на Джо Байдън пред "Вашингтон пост".

"Ние сме в редовен контакт с (египетското) ръководство по регионални и глобални въпроси", коментира той .

mediapool.bg