Кламер БГ - Новини: Путин посетил контролирани от Русия украински региони

Путин посетил контролирани от Русия украински региони

Война в Украйна

|
Вт, 18 Апр 2023г. 14:55ч.
Путин посетил контролирани от Русия украински региони

Владимир Путин, сн.: Архив

Руският президент Владимир Путин е присъствал на среща на военното командване в украинската Херсонска област, която е отчасти под контрола на Русия, съобщи Ройтерс, като цитира информация от Кремъл.

Той е изслушал докладите на командирите на въздушно-десантните войски и на армейската група "Днепър", както и на други висши офицери, се казва в изявлението.

Посещенията на руския президент в щаба на Днепровската група войски в Херсон и в щаба на Националната гвардия "Восток" в Луганската народна република не са били предварително подготвени, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на руския държавен глава.

Това е първото посещение на руския президент в Херсонска област и Луганската народна република. Предишното му посещение в контролираните от руските сили украински региони беше на 19 март в Мариупол.

Кога се е състояло посещението?

Посещението на руския президент Владимир Путин в анексираната ЛНР и Херсонска област, за което Кремъл обяви на 18 април, е могло да се състои миналата седмица, пише независимото издание "Медуза".

Журналистите стигнали до този извод, след като анализирали видеото от пътуването на Путин, което първоначално беше разпространено от пресслужбата на президента. На него по-специално могло да се види как Путин дава на военните лидери икона и казва: „Сега ще дойде Великден, нали?“

Във видеото, което сега е публикувано на уебсайта на Кремъл, думата „ще“ е изрязана. Видеото е изчезнало и в Телеграм канала на пресслужбата на Путин. Журналистите твърдят, че видеото е сменено "почти веднага".

Тази година Великден бе на 16 април. Путин присъства на великденската служба в храма "Христос Спасител" в Москва в нощта на 16 април.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза пред репортери, че пътуването на Путин се е състояло след Великден - 17 април. „Беше вчера. Наистина президентът, когато подари иконата, каза, че имаме Великден. Но факт е, че празнуваме Великден 40 дни. И това е Великденска седмица. Така че просто е грешно. Те се хванаха за тази фраза и веднага започнаха да правят хипотези за това, което не съществуваше тук. Това пътуване се състоя вчера “, каза Песков (думите му са цитирани от радио Маяк).

Владимир Путин започна посещението си в анексираните територии от Крим, пишеизданието "Агенцията" след анализ на записа. На територията на Крим Путин пътува с хеликоптер, след което с джип отиде до Геническ, административен център на анексираната част на Херсонска област (на 40 километра от границата на Крим). Съобщава се, че след това Путин е посетил анексираната част от Луганска област.

mediapool.bg