Кламер БГ - Новини: Медведев: Ако има война между Русия и НАТО, Полша ще изчезне

Медведев: Ако има война между Русия и НАТО, Полша ще изчезне

Война в Украйна

|
Пет, 14 Апр 2023г. 19:31ч.
Медведев: Ако има война между Русия и НАТО, Полша ще изчезне

Медведев: Ако има война между Русия и НАТО, Полша ще изчезне

Ако има война между Русия и НАТО, е сигурно, че Полша ще изчезне. Това написа в туитър бившият руски президент Дмитрий Медведев. Постът му е реакция на изказване на полския премиер Матеуш Моравецки, който заяви, че не се безпокои, че удари на Украйна по територията на Русия могат да доведат до директно стълкновение между Русия и НАТО.

"Не знам кой ще победи или ще изгуби такава война, но отчитайки ролята на Полша като преден пост на НАТО в Европа, то тази страна вероятно ще изчезне заедно с глупавия си министър-председател", написа Медведев в отговор.

Постът му е публикуван с превод на полски език.

Русия и Китай

Моравецки е отявлен противник на руската политика. През последните дни той бе на посещение в Белия дом, където се срещна с вицепрезидента Камала Харис. Там той предупреди, че ако Русия победи във войната в Украйна, Китай може да нападне Тайван.

"Виждам доста голяма взаимовръзка между ситуацията с Украйна и тази с Тайван. Те се насочват с една недалновидна визия към Китай, за да може да продават европейски продукти за сметка на огромна геополитическа цена. Не можете да защитавате Украйна днес и утре, казвайки, че Тайван не е ваша работа", заяви той.

Изтегляне

Украинските сили се изтеглят от някои части на Бахмут след ожесточено руско настъпление, заявява в ежедневния си информационен бюлетин за войната британското министерство на отбраната.

"Настъплението на Русия в град Бахмут, който се намира в Донецка област, се ожесточава, като силите на руското министерство на отбраната и частната военна компания "Вагнер" подобряват сътрудничеството" помежду си, се казва в съобщенията на британското министерство.

Бахмут е арена на ожесточени сражения от месеци. На няколко пъти собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин обявяваше, че градът е превзет. Украинските сили отричат и казват, че задържат позициите си.

mediapool.bg