Кламер БГ - Новини: Меджидиев уволни временния шеф на болница "Чирков"

Меджидиев уволни временния шеф на болница "Чирков"

България

|
Пет, 16 Септ 2022г. 17:39ч.
Меджидиев уволни временния шеф на болница "Чирков"

Меджидиев уволни временния шеф на болница

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев освободи временно изпълняващия длъжността директор на университетската болница "Проф. д-р Александър Чирков"– проф. Николай Димитров. Министърът аргументира остраняването му с "влошената работна атмосфера" и открити нарушения с потенциални щети за лечебното заведение и персонала.

Уволнението идва след напрежение в лечебното заведение и подписка на част от персонала срещу директора Николай Димитров, който бе назначен от министър Асена Сербезова през юли до провеждането на конкурс след 16-годишното управление на проф. Генчо Начев.

След смяната на Начев болницата бе прекръстена от "Света Екатерина" на "Проф. Александър Чирков" на името на основоположника на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

Срещу новия директор, обаче, се надигна бунт от петдесетина души от персонала, които го обвиниха в "липса на управленски и личностен капацитет" и направиха подписка за отстраняването му. Недоволните служители обвиниха Димитров в сключването на неизгодни договори и оказван натиск. Самият Димитров отрича обвиненията като неверни.

Преди две седмици, на 2 септември, бе обявен конкурс за постоянен шеф на лечебното заведение, като кандидатите могат да подават концепциите си за управление до 20 септември 2022 г.

Меджидиев, обаче, е решил да не чака провеждането на конкурса и освободи Димитров, броени дни преди провеждането му.

До това решение се е стигнало след извършена проверка на 22.08.2022 г. от Столичната регионална здравна инспекция и след "поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение", уточниха от Министерството на здравеопазването.

Проверката на СРЗИ е констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. "Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок", твърдят здравните власти.

Освен това в МЗ са постъпили серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на болницата.. Уволненията са извършени от директора на болницата проф. Николай Димитров и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени докато са били в законоустановен отпуск по болест.

"Министерството на здравеопазването не може да толерира действия, които поставят в сериозен риск организацията на медицинската помощ, уронват престижа на лечебното заведение, в т.ч. създават неблагоприятна работна атмосфера и застрашават сигурността на пациентите", казаха от ведомството.

До приключването на конкурса за избор на нов изпълнителен директор, длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е изпълнявал длъжността началник на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж изцяло е свързан с болницата.

mediapool.bg