Кламер БГ - Новини: Обвиняемият за смъртта на двамата полицаи в Бургас сириец е пълнолетен

Обвиняемият за смъртта на двамата полицаи в Бургас сириец е пълнолетен

България

|
Пет, 16 Септ 2022г. 18:18ч.
Обвиняемият за смъртта на двамата полицаи в Бургас сириец е пълнолетен

Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за смъртта на двамата полицаи в Бургас сириец Омар Андан е пълнолетен. Това сочат данни от Сирия и Турция, получени от прокуратурата, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Това е ключов за разследването факт, тъй като по закон наказанията на непълнолетни се намаляват.

Самият Андан твърдеше, че е 15-годишен. Прокуратурата поиска официални данни за възрастта му от Сирия. Според тях той е роден през 2004 г., което означава, че към датата на катастрофата е бил пълнолетен.

"Тази информация се потвърди и от назначената тройна медицинска експертиза, по която работиха едни от най-добрите вещи лица. По метода на образната диагностика беше установено, че с най-висока вероятност възрастта на обвиняемия съвпада с тази, която получихме от официалните документи", заяви Милева.

Тя допълни, че са били направени рентгенови снимки на костите на ръцете и таза му, за да се установи възрастта. Според окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев заключението е, че развитието му съответства на около 18 години и половина.

Андан е обвиняем за катастрофата, при която в Бургас загинаха полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Патрулката им бе блъсната от автобус с 47 нелегални мигранти на кръгово кръстовище в града. Според разследващите рейсът е бил шофиран от Андан. Освен свидетелските показания има и друго доказателство – младежът си направил селфи докато кара.

Прокуратурата разследва и версията терористичен акт, каза още Милева. Към момента обаче такова обвинение не е повдигнато. Андан е обвиняем в причиняване на смърт при управление на превозно средство. Случаят се счита за особено тежък и след установяване на пълнолетие той може да бъде осъден дори и на доживотен затвор.

Освен Андан обвиняеми са и още двама сирийци. Срещу тях обаче има и друго дело – за подпомагане на незаконно преминаване на границата. То се води от районната прокуратура в Бургас.

mediapool.bg