Кламер БГ - Новини: Мартин Заимов е задържан заради замазван надпис на Паметника на Съветската армия

Мартин Заимов е задържан заради замазван надпис на Паметника на Съветската армия

България

|
Нед, 26 Септ 2021г. 18:26ч.
Мартин Заимов е задържан заради замазван надпис на Паметника на Съветската армия

Мартин Заимов е задържан заради замазван надпис на Паметника на Съветската армия

Финансистът Мартин Заимов е бил задържан в неделя сутринта от полиция, заради това, че пръскал със спрей надпис от Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София. На мястото на инцидента са пристигнали три патрулки, шест от позлатените букви с варак са били замазани с бронзов спрей. МВР съобщи, че е арестуван за подочни действия 59-годишен мъж, не не потвърди, че това е Заимов, който беше подуправител на БНБ.

Самият Заимов обаче потвърди пред "24 часа", че е бил задържан, докато се опитва да заличи надписа, че Съветската армия е освободила България, тъй като по думите му това е лъжа. Тогава Съветската армия не е съществувала, била е Червената армия. Имали сме ново правителство, обявило война на Германия и не сме освобождавани. Лъжа е, че българският народ е признателен, обясни той.

Той е бил част от акция за демонтирането на монумента и организаторите на проявата Иво Инджев и Кубер Сапарев информираха, че Заимов е бил задържан в Първо РПУ, но в ранния следобед е освободен.

“Опитът ни с Мартин Заимов да прикрием позорния златен надпис със сива боя завърши на петата минута с две патрулки и шест служители на полицията. Ех, ако така хващаха и измамниците и крадците…”, написа във фейсбук Кубер Сапарев.

mediapool.bg