Кламер БГ - Новини: Гешев се е изнесъл от държавната вила в "Бояна"

Гешев се е изнесъл от държавната вила в "Бояна"

България

|
Пон, 27 Септ 2021г. 11:38ч.
Гешев се е изнесъл от държавната вила в "Бояна"

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от държавната вила в правителствения комплекс "Бояна", съобщи "Свободна Европа". По информация на правителствената пресслужба договорът за наем ще бъде прекратен от 1 октомври. Досега шефът на държавното обвинение живееше в държавната вила и твърдеше, че плаща висок наем. Основанието не заплаха за сигурността му.

Първо охраната, после вилата

Изнасянето на Гешев от "Бояна" почти съвпадна по време с окончателно приетите от миналия парламент поправки, според които Бюрото за защита на свидетели премина на подчинение на правосъдния министър. Преди това служителите му отговаряха за личната охрана на Гешев.

Наскоро вътрешният министър Бойко Рашков каза, че главният прокурор се охранява от три служби – Бюрото, което се грижи за личната му безопасност, НСО, охраняващо правителствения комплекс и екипи на МВР, които патрулирали около комплекса по специална уговорка. След това правосъдният министър Янаки Стоилов, който вече отговаря за Бюрото, каза, че към момента няма заявка охраната на Гешев да бъде продължена. По закон главният прокурор може да бъде пазен и от НСО, но той неведнъж е заявявал, че няма доверие на тази служба и че те могат единствено да му носят чантата. Преди няколко седмици Гешев каза, че можел да си наеме и частна фирма.

Мултитемпературен охладител

Преди да се нанесе в "Бояна" държавната вила бе ремонтирана за над 330 хил. лв. Сред придобивките бе и мултитемпературен охладител за вино. Гешев многократно е твърдял, че в тази история няма нищо скандално, а той си плаща наем по пазарни цени.

Според информация на Министерския съвет главният прокурор е имал сключен договор за наем от 2200 лв. месечно. Още един, на същата сума, е бил сключен и с член на семейството му.

Сега главният прокурор е подал едномесечно предизвестие за прекратяване на договора. Срокът е 1 октомври, но според "Свободна Европа" той вече е освободил жилището.

mediapool.bg