Кламер БГ - Новини: Започва изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб

Започва изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб

България

|
Нед, 26 Септ 2021г. 21:16ч.
Започва изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб

Започва изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб

Транспортният министър Христо Алексиев е издал заповед за започване на незабавни действия за разтоварване на заседналия вече шести ден край местността Яйлата кораб Vera SU. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството в неделя

През последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение, и да се предотврати замърсяване на околната среда. Заповедта влиза в сила от днес и предвижда безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата. След като операцията приключи, плавателният съд и товарът му ще бъдат задържани до пълно възстановяване на направените от държавата разходи при операцията, съобщиха от транспортното министерство.

На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на Морска администрация кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия. Той е в постоянна връзка с министър Алексиев.

"По никакъв начин няма да толерирам безотговорно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски интереси", заявява Алексиев в прессъобщението.

По-рано през деня и екоминистърът Асен Личев коментира, че при липса на действие от страна на корабособственика или застрахователя му трябва да се намеси Изпълнителната агенция "Морска администрация".

От 20 септември регионалните структури на министерството са на мястото на инцидента и вземат проби на водата край кораба. Те са в готовност да реагират за недопускане на замърсяване на морската среда при провеждането на спасителни действия, съобщиха от екоминистерството.

Преди ден независим водолаз заяви, че в кораба има пробойни и вече оттам изтича азотна тор. От Министерството на околната среда и водите обаче заявиха, че взети от тях след сигнала на водолаза проби не отчитат отклонения от нормите за качество на морската вода.

Взети са били две експресни проби – във водата пред носа на плавателния съд, където се твърди, че има изтичане на товара, и край кораба в посока открито море. Показателите за pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При проверката на място не са установени и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

От ековедомството заявиха, че ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб.

В неделя областният координатор на ГЕРБ в Добрич Деница Сачева настоя служебното правителство веднага да даде пълната информация по случая.

"Да пресече спекулациите и слуховете, които вървят, включително и съмнения за застрахователни игри и за договорки с корабостроителя, така че нека успокоят населението тук в района, което наистина се притеснява. Крайно време е вече да има реални, конкретни действия и конкретно да се отпуснат средства на "Морска администрация", за да може да се свърши работата и да се направи план затова как да бъде разтоварен корабът", каза Сачева.

"Държавата категорично трябва да се намеси, за да се извади кораба от камъните и да не се допусне товарът от 3 000 тона азотна тор да попадне в морето", заяви адмирал Пламен Манушев, бивш областен координатор на ГЕРБ в Добрич Според него подобен случай на бездействие от страна на държавата няма в най-новата ни морска история.

Притесненията са и заради метеорологичната прогноза, според която в следващите дни морето ще стане бурно, което заплашва корабът да бъде разбит в скалите, допълни той.

mediapool.bg