Кламер БГ - Новини: "Маркет линкс": ГЕРБ изпреварва "Продължаваме промяната"

"Маркет линкс": ГЕРБ изпреварва "Продължаваме промяната"

България

|
Вт, 05 Апр 2022г. 13:38ч.
"Маркет линкс": ГЕРБ изпреварва "Продължаваме промяната"

ГЕРБ изпреварва "Продължаваме промяната" като първа политическа сила у нас, сочат данните от национално проучване финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс", което е проведено в периода 22-29 март сред 1029 пълнолетни лица.

Резултатите сочат, че ГЕРБ получават 22.1% подкрепа, следвани от "Продължаваме промяната" с подкрепа от 19.7%. Трета политическа сила е БСП с 11.6%. ДПС и "Възраждане" имат сходен резултат – 8.2 на сто. Подкрепата за "Демократична България" е 7.6%, а за "Има такъв народ" - 6.7%.

"Правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията. Факт е, че се натрупват редица кризи. Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието и подкрепата за управляващите и по-конкретно в управляващата партия", каза пред бТВ Добромир Живков от "Маркет линкс".

По думите му от електорална гледна точка като потенциал партиите в коалицията по скоро остават относително стабилни с малки изменения.

Таблицата с резултатите от проучването на "Маркетл линкс" от снощи се споделя от политици от ГЕРБ в социалните мрежи.

Данните показват, че доверието към кабинета спада с 10% в сравнение с януари. Сходна е тенденцията и при доверието в Народното събрание, като от януари до март доверието е спаднало със 7%.

Кирил Петков обаче продължава да е най-харесваният политически лидер у нас с 27% одобрение. На този фон недоверието срещу него е 50%.

"Рейтингът му беше позитивен допреди 2 месеца, докато сега всъщност се обръща тенденцията", посочи Живков.

По думите му интересен е резултатът от проучването при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който въпреки ареста не успява да получи прилив на симпатия. "Арестът и последващите развития всъщност доведоха до известно мобилизиране в ГЕРБ, но не и мобилизация на симпатизиращите на господин Борисов", каза социологът.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов с 21% процента одобрение и 65 на сто неодобрение.

Слави Трифонов е предпочитан от 18% от анкетираните, недоверието към него е 64 на сто.

"Неговата политиката без публични изяви, само с постове в социалните мрежи, се оказва ключовият момент за загубата на доверие и на позиции, както и на "Има такъв народ" от електорална гледна точка", посочват от "Маркет линкс".

Костадин Костадинов е предпочитан от 16% (неодобрението е 60%), Корнелия Нинова има 15% одобрение (неодобрение 69%), а Христо Иванов е предпочитан от 14% от анкетираните (60% неодобрение). Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ получава доверието от 11 на сто от запитаните (неодобрението е 77%.

mediapool.bg