Кламер БГ - Новини: Европарламентът глоби Ангел Джамбазки за нацисткия поздрав

Европарламентът глоби Ангел Джамбазки за нацисткия поздрав

България

|
Вт, 05 Апр 2022г. 13:45ч.
Европарламентът глоби Ангел Джамбазки за нацисткия поздрав

Европарламентът глоби Ангел Джамбазки за нацисткия поздрав

Eвродепутатът Ангел Джамбазки е глобен заради жеста, който направи през февруари и бе възприет от колегите му в Европейския парламент като нацистки поздрав.

Това съобщи председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в началото на пленарното заседание във вторник. Тя обяви, че Джамбазки ще бъде наказан заради "неподходящото му поведение", при което направи "поздрав, който уронва престижа на ЕП".

Българският евродепутат ще бъде лишен от дневни за срок от 6 дни. Според БНР става дума за сума в размер на около 2 хиляди евро.

Джамбазки е бил информиран за наложеното му наказание и може да го обжалва. Той вече даде заявка, че ако бъде глобен, ще съди Европейския парламент.

До глобата се стигна, след като в средата на февруари след изказване на евродепутата в дебат, свързан с решение на Европейския съд, Джамбазки бе освиркан. След като приключва пледоарията си и тръгва по стълбите, за да излезе от залата Джамбазки се обръща и изпъва дясната си ръка, преди да напусне.

Още тогава бе обявено, че ще бъдат прегледани камерите в залата, за да бъде установено дали е имало нацистки поздрав.

Българският евродепутат твърди, че не е направил нацистки поздрав, а е помахал в знак на съгласие към председателката, че няма да й пречи.

mediapool.bg