Кламер БГ - Новини: Цацаров нямало да разследва руски военни престъпления от Хага

Цацаров нямало да разследва руски военни престъпления от Хага

България

|
Вт, 05 Апр 2022г. 14:47ч.
Цацаров нямало да разследва руски военни престъпления от Хага

Цацаров и Юрий Чайка, снимка БГНЕС

Бившият главен прокурор и бивш шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров отрече изтеклите неофициални информации, че се подготвя неговото командироване в Международния наказателен съд в Хага.

Преди ден вестник "Сега" съобщи, че има подготовка за изпращането на Цацаров да помага на прокурора към Международния наказателен съд за разследване на руската агресия в Украйна. Пред "24 часа" Цацаров отрича, че се готви заминаването му, и нарича това "фалшива новина и дезинформация".

Явно съдът в Хага ще трябва да се лиши от експертизата на бившия пловдивски съдия и бивш главен прокурор за разследването на делата на Путин в Украйна.

В същото време обаче Цацаров потвърждава информацията, че отново е станал началник в държавното обвинение. Той е значен от Иван Гешев за шеф на отдел "Нормативни анализи" във Върховната касационна прокуратура.

Цацаров има уникална кариера по върховете на българската съдебна система. Той става шеф на районния съд в Асеновград през 1996 година. Само две години по-късно се изстрелва до позицията заместник-председател на Пловдивския окръжен съд, без да е бил редови съдия в него. Година по-късно Висшият съдебен съвет го прави шеф на Пловдивския окръжен съд, като на тази позиция изкарва цели 13 години. Чакането си е заслужавало, защото Цацаров е избран за главен прокурор през 2012 година.

В самия край на мандата му в прокуратурата и без забавяне Народното събрание го избра за шеф на КПКОНПИ. Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и половината група на БСП.

Председателската позиция в КПКОНПИ е висока топка, макар че формално е извън съдебната система. Цацаров обаче е абониран за успеха, дори когато трябва да направи крачка назад. След подаването на оставката от КПКОНПИ и още в първия си ден от връщането в прокуратурата той е трудоустроен като пеф на отдел. Не е ясно защо прокурорът към съда в Хага не е поканил човек с подобен високопоставен профил.

През 2017 година Цацаров доведе тогавашния генерален прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в България. Двамата подписаха програма за сътрудничество, в която се включва обмяна на опит по теми като противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм. Цацаров разведе руснака из цяла София, като успя да му уреди дори посещение в Светия синод.

mediapool.bg