Кламер БГ - Новини: Манолова: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв., затова искат да ги отменят

Манолова: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв., затова искат да ги отменят

България

|
Вт, 09 Юли 2019г. 16:55ч.
Манолова: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв., затова искат да ги отменят

Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта, коментира омбудсманът Мая Манолова на извънреден брифинг във вторник по повод законодателното предложение на управляващите да отменят машинния вот за местни и парламентарни избори.

"Истината е, че машините изобличиха кражбата на вот. Затова се предлага да се премахнат", каза Манолова.

Тя оспори като неверен аргумента на управляващите, че машинното гласуване е малко използвано: "Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на гласоподавателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха "да" на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационна кампания, въпреки издадените указания в последния момент, въпреки пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите, а в 340 секции между 40 и 50%".

Не е вярно, че машинното гласуване не е намалило недействителните гласове, твърди още Манолова: "Абсолютно неверен аргумент, защото при гласуването с машина изобщо е невъзможно подаването на недействителна бюлетина. такава опция не съществува".

Според омбедсмана машинният вот не оскъпява изборите: "Не машините, ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи".

Мая Манолова припомни, че още преди 10 дни е предупредила за намеренията на управляващите и заяви: "Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. И това е истинският мотив. Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева".

Сложните сметки се правят с машини, не се правят на ум, защото резултатите са на сайта на ЦИК със сгрешените бюлетини, добави Манолова.

Омбудсманът ще участва в заседанията на правната комисия в парламента за да се опита да опровергае аргументите на вносителите. Ще обмисли и възможността да сезира Конституционния съд.

mediapool.bg