Кламер БГ - Новини: Oстава неясно кога македонският парламент ще разгледа т.нар френско предложение

Oстава неясно кога македонският парламент ще разгледа т.нар френско предложение

България

|
Пон, 11 Юли 2022г. 16:47ч.
Oстава неясно кога македонският парламент ще разгледа т.нар френско предложение

Сн. ЕПА/БГНЕС

Все още няма яснота кога македонският парламент ще разгледа т. нар. френско предложение за начало на преговорите за еврочленството на Северна Македония.

В понеделник се проведе координационна среща с представители на парламентарните партии и вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, след която от кабинета на председателя на парламента Талат Джафери съобщиха, че той "ще свика пленарно заседание съгласно Правилника за дейността на парламента, на което да бъде разгледана информацията за съдържанието на предложената от ЕС преговорна рамка, представена от правителството".

Кога ще бъде свикано обаче това пленарно заседание засега не е уточнено.

Тази седмица македонският парламент ще гледа актуализация на бюджета.

Срещу т.нар. френско предложениео има остра съпротива, която се води от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. В неделя вечерта в Скопие се проведе седми голям протест, който отново мина с антибългарски скандирания.

"Ще направим всичко по силите си в парламента (на Република Северна Македония) преговорната рамка да не мине бързо и лесно. Ще направим всичко, което трябва, за да представим мнението на гражданите 73% от които са против тази преговорна рамка, която наричаме френска, но българският премиер Кирил Петков каза, че това е българска преговорна рамка, която е станала европейска. Мисля че това е поражение за македонската дипломация и ние ще го разобличим напълно в парламента", посочи в интервю за македонската телевизия "Сител" депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи в правителството на Никола Груевски Антонио Милошоски.

По думите му парламентът девалвира, защото внесения от правителството документ не е цялата преговорна рамка, а "един лист", не е представена общата позиция и заключенията на ЕС, а правителството крие протокола между България и Северна Македония.

"Ако има сериозна държава, сериозна дипломация, ако има добра сплотеност на парламента, на президента, на правителството, преговорната рамка може да се подобри и трябва да се подобри. Тази преговорна рамка нито предлага ясна и конкретна европейска перспектива, нито предлага по-добри отношения с България, напротив- ще имаме по-голямо напрежение, а искането за промяна на Конституцията само ще създаде поляризация в страната . Имаме три вредни последици от тази преговорна рамка", добави Милошоски, цитиран от БТА.

mediapool.bg