Кламер БГ - Новини: Директорът на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов е сменен

Директорът на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов е сменен

България

|
Пон, 11 Юли 2022г. 17:28ч.
Директорът на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов е сменен

Стефан Константинов

Директорът на Специализираната болница по онкология (СБАЛО) д-р Стефан Константинов е освободен от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. От Министерството на здравеопазването мотивират смяната му с открити нарушения в лечебното заведение, като посочените нарушения са по-скоро формални: непроведени конкурси за академични длъжности, различни ценоразписи според сложността на поисканите от пациентите допълнителни услуги, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора за обществени поръчки.

Самият Константинов потвърди за освобождаването му и предстои да даде отчет за управлението си във вторник, както и да съобщи детайли около отстраняването му. Наскоро той отправи сериозни критики за това, че при изготвянето на Националния план за борба с рака държавата се е отказала от функциите си и ги е прехвърлила на частен субект.

Константинов е начело на болницата от 2017 година и под негово управление лечебното заведение беше стабилизирано и модернизирано.

Мотивите за смяната

По постъпили сигнали в Министертвото на здравеопазването звеното "Вътрешен одит" е извършило проверка в УСБАЛО ЕАД. Проверяващите са констатирали нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора.

Сред нарушенията, констатирани от звеното "Вътрешен одит", е, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на месец януари т. г. – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета. Още

Срещу Константинов има брожения от години от страна на отделни лобита в болницата. През юни той бе атакуван и от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който постави въпроса за отстраняването на Константинов на здравния министър Асена Сербезова по време на петъчен парламентарен контрол. Поводът за питането бяха кадрови промени в болницата, като според Иванов "видни специалисти са били уволнявани или принудени да напуснат".

"През последните повече от четири години директорът Константинов руши с години изграденото от видни специалисти. Те са били уволнявани или принудени да напуснат болницата, като професор Балански, доцент Ганчев, доктор Главишки, доктор Катерински, професор Александрова, доцент Николов, професор Куртев – началник на хирургичното отделение, изключително добър специалист, водещ, професор Куртева – началник на Клиниката по лечение на тумори, тя е с международно значение и авторитет", заяви тогава Иванов от парламентарната трибуна.

Тогава Сербезова съобщи, че е разпоредила няколко проверки в лечебното заведение, част от които продължават. Оказа се, обаче, че визираните от Иванов лица не са уволнени, а една част са пенсионирани и други са напуснали.

Преди седмица МЗ оповести данни за нарушения в няколко държавни лечебни заведения след извършени проверки, но УСБАЛО не беше сред тях.

На мястото на Константинов Сербезова назначава за временно изпълняващ длъжността именно визирания в сигнала на Иванов проф. Панайот Куртев – коремен хирург, критик и конкурент на Константинов за директорския пост. Той ще управлява лечебното заведение да провеждането на конкурс.

Куртев е е завършил Медицинската академия в София. Има придобити специалности по хирургия и онкология. Той е и магистър по здравен мениджмънт. От 2008 г. до 2014 г. е началник на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил началник на хирургичната клиника на лечебното заведение. В периода 2010 г. – 2018 г. е изпълнявал длъжността зам.-директор по лечебната дейност на СБАЛО. Проф. Куртев има множество научни публикации.

Смяната на Константинов е поредната, предприета от ръководството на Министерството на здравеопазването, след като беше гласуван вота на недоверие към правителството. Преди това бяха отстрани директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански и на "Света Екатерина" Генчо Начев.

mediapool.bg