Кламер БГ - Новини: Македонските управляващи обвиниха опозицията в "българофобия"

Македонските управляващи обвиниха опозицията в "българофобия"

България

|
Пет, 08 Дек 2023г. 12:55ч.
Македонските управляващи обвиниха опозицията в "българофобия"

Скопие, снимката е илюстративна, ЕПА/БГНЕС

Северна Македония не може да излезе от политическата парализа около конституционните промени, които по всичко личи, че няма да бъдат приети от сегашния парламент заради съпротивата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

"ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия и с това плаши гражданите на Северна Македония", каза външният министър Буяр Османи, цитиран от БТА.

Вписването на българите в основния закон е основното изискване, за да започне Скопие реални преговори за членство в ЕС.

Османи изрази надежда, че промените в конституцията могат да бъдат гласувани в този парламентарен състав и смята, че трябва да се работи до последния момент.

"Имате насреща си опозиция (ВМРО-ДПМНЕ), която не води, а следва. Председател (Християн Мицкоски), който всеки ден следи проучванията и на база на това формулира позициите си, яхвайки вълната на общественото мнение. Той няма своя стратегическа позиция”, каза Османи.

Още по темата

Франция оказва натиск Северна Македония да вкара българите в конституцията си

17 ноември 2023 12:04

Основните опорки на ВМРО-ДПМНЕ са, че промените представляват “български диктат“ и заплашват идентичността на Северна Македония. Освен това от ВМРО-ДПМНЕ спекулират, че могат да се договорят по-добри условия за присъединяването на страната към ЕС и смятат, че България ще има нови и нови условия.

Османи посочи, че през следващите шест месеца трябва да бъде намерен начин конституционните промени да бъдат гласувани, а гаранциите от ЕС, за които опозицията говори, съществуват в преговорната рамка, която "е филтърът, през който минават българските искания”.

Според него България не може да наложи вето в рамките на преговорите.

Още по темата

ЕК: Северна Македония е на добър път, но трябва да промени конституцията си

30 октомври 2023 16:55

"Ние не работехме, за да убедим България, а за да издигнем стена между София и Брюксел и да не може техните искания да пробият в Брюксел. (Когато започнат преговорите) България може да не спази правилата на играта, но по съществуващите правила (България) не може да блокира (Северна Македония) за нещо, които не присъства в пътните карти. Протоколът не е част от преговорните глави. Гаранциите получихме чрез преговорната рамка, в която македонският език за първи път стана европейски език, без никакви добавки (забележки и уточнения). Гаранция е начинът, по който се отварят преговорните глави, в които няма двустранни въпроси освен екшън плана за малцинствата, т.е. правата на човека и конституционните поправки. Гаранцията е резолюцията на германския Бундестаг, гаранцията е изявлението на българското правителство, че няма да има нови искания. Така че можете да измислите необходимостта от милиони други гаранции, но пътят е този”, каза Османи

За да бъдат одобрени промените, те се нуждаят от две трети мнозинство или от 80 депутата в 120-местния парламент. ВМРО-ДПМНЕ имат 44 депутата и е необходимо част от тях да подкрепят промените.

Целта на правителството на Димитър Ковачевски е те да минат до края на годината и да се проведе втората междуправителствена конференция, но това явно няма да се случи.

В края на април следващата година ще се проведе първият тур на президентските избори в Северна Македония, а вторият ще бъде на 8 май, като тогава ще бъдат и парламентарните избори.

mediapool.bg