Кламер БГ - Новини: Мазут изтича от потънал преди сто години кораб край Созопол

Мазут изтича от потънал преди сто години кораб край Созопол

България

|
Пон, 13 Авг 2018г. 16:45ч.
Мазут изтича от потънал преди сто години кораб край Созопол

Мазут изтича от потъналия през 1921 г. кораб

"Мопанг", намиращ се на 10 км от Созопол.

В района, където се е появило петното, са поставени бонови заграждения, за да се спре разпространението му, съобщиха от пресслужбата на Областна управа - Бургас.

Взети са проби за анализ. Няма установена опасност за живота и здравето на хората.

По-късно през деня министрите на транспорта Ивайло Московски и на околната среда Нено Димов обявиха, че ситуацията с разлива е овладяна. Мазутните петна са оградени, за да се спре разпространението на разлива. Щял да бъде пуснат и дрон, за да се огледа мястото от високо. На разположение при нужда би и катер на агенция "Морска администрация".

Корабът "Мопанг", от който изтича мазутът, е американски товарен параход от типа на т.нар. Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 г.

Така е изглеждал американският кораб, потънал край Созопол. Сн. БГНЕС

Лежи на десния си борд на дълбочина между 24-32 м, на около 10 км от Созопол. Потопен е от стара морска мина, останала от Първата световна война. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба.

Според Московски близо 100-годишният плавателен съд е компрометиран вероятно от бурята и силните подводни течения. Министърът смята, че трябва да се вземат мерки мазутът от него да бъде източен.

"Имаме на разположение кораб на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), който ще бъде използван да събере това, което е изтекло от резервоарите. Още днес ще има преговори с две компании на територията на България, които имат оборудване и биха могли да предложат варианти за източване на мазута в плавателния съд", каза московски, цитиран от пресцентъра на министерството.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов потвърди, че замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристическия сезон. Все пак плажовете ще се проверяват извънредно, концесионерите са инструктирани да ги почистват, ако е нужно. Чакат се резултатите от взетите проби от водата, а изследването ѝ щяло да се прави регулярно

mediapool.bg