Кламер БГ - Новини: Търговският регистър ще остане блокиран поне седмица

Търговският регистър ще остане блокиран поне седмица

България

|
Пон, 13 Авг 2018г. 17:26ч.
Търговският регистър ще остане блокиран поне седмица

Най-рано в сряда (15 август) гражданите ще могат да използват част от услугите на Търговския регистър, който блокира миналия четвъртък. Първата достъпна услуга ще е справката за актуално състояние на фирмите, но няма информация кога ще проработят останалите функции на регистъра. Единственото уточнение е, че IT служителите работят денонощно под голямо напрежение.

"Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват", се казва в съобщение до медиите, в което агенцията поднася и извинения на потребителите си за причинените неудобства.

Тя уточнява, че причините за срива са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса.

Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел се сринаха в четвъртък. Властите продължават да не дават обяснение на какво се дължи безпрецедентната повреда, която създава огромни проблеми на целия търговски оборот в държавата.

Най-странното е, че засега няма официална информация каква точно е техническата причина за спирането на регистрите. В неделя вечерта се разбра, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, ДАНС и МВР за проблема. Това доведе до подозрения, че става дума за външна атака. Има и неофициални информации, че проблемът се дължи на лоша поддръжка, което пряко би ангажирало отговорността на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Агенцията по вписванията обяснява, че е задействан авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на Търговския регистър.

В петък агенцията публикува съобщение, че става дума за техническа повреда, която трябва да бъде отстранена до осем часа. Това не стана и Търговският регистър остана блокиран и през следващите три дни.

Блокажът на регистър предизвика блокиране и на търговския оборот в държавата. Регистърът съдържа цялата информация за собствеността на фирмите, включително всички промени в управлението им.

Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС. България се е задължила да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да предоставя документи и информация по електронен път при поискване.

От юни миналата година директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди това тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията и в нейните ръце бяха съсредоточени повечето случая, засягащи интересите на Делян Пеевски, показа проучване на "Капитал" през миналата година.

БСК: Случващото се е много притеснително

Българската стопанска камара определи като "изключително притеснителен" срива на Търговския регистър. Работодателската организация посочи, че регистърът има системни проблеми, които се нуждаят от анализ. От камарата настояват да бъдат оповестени причините, да бъдат отстранени бързо и да не се стига до загуба на информация.

"До голяма степен (сривът на регистъра-б.р.) създава реален риск от блокиране на ежедневната търговска дейност – банково кредитиране, нотариални сделки. От какво естество е тази техническа неизправност, има ли нерегламентиран достъп до документите, които се съдържат в партидите на дружествата, има ли риск от загуба или манипулиране на информацията, какви ще са последствията. Надяваме се, че държавата ще реагира адекватно на ситуацията и няма да допусне налагане на санкции на търговците и на юридическите лица с нестопанска цел", коментира юристконсултът на БСК Мария Минчева, цитирана от БНР.

mediapool.bg