Кламер БГ - Новини: Многоброен протест издейства запазване на родилното отделение в Карлово

Многоброен протест издейства запазване на родилното отделение в Карлово

България

|
Пон, 13 Авг 2018г. 17:26ч.
Многоброен протест издейства запазване на родилното отделение в Карлово

Стотици жители на Карлово и съседни общини излязоха в понеделник на протест срещу закриването на акушеро-гинекологичното отделение в местната болница. Протестът бе подкрепен и от кмета и общинските власти в града, които също се противопоставят на решението на районната здравна каса да остави отделението без финансиране заради липса на достатъчно специалисти.

Въпреки че в града се раждат между 350 и 500 деца годишно, болницата е със спряно финансиране от здравната каса заради липсата на нужния брой анестезиолози. Стартовата заплата за длъжността е 1000-1500 лева и няма желаещи да я заемат.

Районната здравна каса е отказала да финансира 12 пътеки в областта на акушерството и гинекологията, тъй като изисква наличието на поне двама анестезиолози на пълен щат, докато болницата разполага с един.

Други трима специалисти работят на 4-часов договор. Според районната здравна каса обаче сегашното положение с назначени на половин щат лекари застрашава живота на майките и новородените.

Общината смята, че отказът на районната каса е незаконосъобразен и го оспорва в съда.

В понеделник кметът на града Емил Кабаиванов обяви, че делото срещу решението на касата е спечелено на първа инстанция и освен това е на път да бъде намерено трайно решение на въпроса, тъй като новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев се е ангажирал с проблема.

“Искам да успокоя хората – ще продължат да се раждат потомци на Апостола в Карлово и то дълги години напред“, заяви Кабаиванов. Той обяви, че протестът е имал смисъл.

“Да не избързвам да кажа, че проблемът е 100% решен, но вървим натам“, каза Кабаиванов.

“Първо спечелихме на първа инстанция делото срещу отказа на РЗОК да сключи договор с болницата. Второ новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев е реагирал и заедно с директора на болницата е било намерено решение, което да реши юридическия спор между районната каса и общината", обясни Кабаиванов.

Болницата обслужва 60 000 души от община Карлово и 40 000 души от съседните общини.

Според общински съветници затварянето на отделението може да събори цялата болница, защото то генерира около 30% от месечния бюджет на лечебното заведение.

mediapool.bg