Кламер БГ - Новини: МО "опровергава" Цацаров, че цивилните имали повече оръжия от армията

МО "опровергава" Цацаров, че цивилните имали повече оръжия от армията

България

|
Ср, 21 Май 2014г. 15:27ч.
МО "опровергава" Цацаров, че цивилните имали повече оръжия от армията

Зам.-военният министър Иван Иванов определи като "приятелска закачка" изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че цивилните българи имали повече оръжие от армията.

"Това е една закачка, българските граждани не са по-добре въоръжени. Армията е една стройна система, тя може да изпълнява своите конституционни задачи, макар и с доста големи трудности", посочи Иванов пред БНР.

Той коментира още, че събитията в Украйна показват необходимостта от създаване на нови структури за териториална отбрана, които ще бъдат сформирани с промени в Закона за резерва.

По думите му ще бъдат въведени и военизирани структури за териториална отбрана при бедствия и аварии. Те ще бъдат на двойно подчинение на кмета или областния управител и военното министерство.

Разходите за ползването им ще се поемат от институцията, която ги е поръчала. Тези структури не би трябвало да се използват за охрана, смята заместник-министърът на отбраната.

"Те могат да се използват при повишаване на състоянието на държавата в положение на война или в състояние на война, като основно охраняват важни обекти при тези състояния и подпомагат провеждането на мобилизация на територията на страната. Тези идеи са от много години в областта на резерва и се споделят от доста специалисти. Това, което се случи в Украйна, анализът на събитията показва необходимостта от подобен закон".

По думите му със сегашния закон за резерва, при евентуален риск, мобилизацията ще отнеме повече от година време. Затова са необходими и законодателните промени.

Според заместник-министъра на отбраната настоящият закон за резерва, приет от правителството на ГЕРБ, е неработещ. От одобрените по план 3000 резервисти в момента служат само 500.

"По същество Българската армия в момента не провежда мобилизация и няма нарастване на силите и средствата. Разбирането, че ние ще имаме повече от година при една усложнена обстановка да формираме своите части е меко казано несериозно. Вие знаете колко бързо се променя обстановката в един район, още повече в един регион като Балканите", каза Иванов в друго интервю за Дарик радио.

mediapool.bg