Кламер БГ - Новини: Прокуратурата смята, че нова афера ”Костинброд” е невъзможна

Прокуратурата смята, че нова афера ”Костинброд” е невъзможна

България

|
Ср, 21 Май 2014г. 16:27ч.
Прокуратурата смята, че нова афера ”Костинброд” е невъзможна

Прокуратурата образува във вторник дело за контролиран вот в мини "Бобов дол", след като схемата бе извадена на показ в разследване със скрита камера на Нова телевизия. Мините са собственост на Христо Ковачки. И преди независими изборни наблюдатели са констатирали множество сигнали за контролиран вот в Бобов дол в полза на партията ЛИДЕР на Ковачки, която сега не участва в евровота.

Репортажът разкрива как по време на инструктажи на работниците техните преки началници им обясняват за кого да гласуват на 25 май. Това се потвърждава и от разговорите с работник, който е пожелал анонимност от страх да не загуби работата си. Медията ще съобщи за кого са насилвани да гласуват работниците веднага след края на изборния ден в неделя. Дотогава има законова забрана за оповестяването на тази информация. Кадрите бяха пуснати първо в съкратен вариант във вторник вечерта, а сутринта бе излъчена разширена версия.

Приблизително по същото време заместник-главният прокурор Борислав Сарафов коментира уверено пред БНР, че засега сигналите за купуване на гласове са несериозни и че това престъпление е до голяма степен овладяно благодарение на взетите мерки.

От репортажа на Нова телевизия се вижда ясно как началниците на миньорите им обясняват какво трябва да се свърши в деня на изборите и какво работниците ще спечелят от това.

"...Тази седмица ще се дават и заплати. Това означава, че добре се работи с... (заглушено е от Нова телевизия - бел.ред.), има постъпления... ", информира шефът на мината. През този месец работниците ще получат по-рано заплатите си, а и непредвиден аванс от 50 лева. "Безплатен обяд няма", казва им заговорнически началникът.

"Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Авансът го дадохме. И на 25-ти като окажем нашия вот коджа положителен, всеки месец ще се получавате парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина... Трябва да имаме подкрепата на … (заглушено е от телевизията). Това е основното. Всичко е точно, на народа обяснено, знае номера на бюлетината", казва им друг шеф по време на инструктажа.

Пожелалият анонимност работник на свой ред разказва: "От три години сме на 100 лева аванс, а сега - 150. Няма никаква логика, всеки може да се сети, че е предизборно". Той допълва, че седмицата преди изборите, с колегите му са подложени на невиждана предизборна атака. Обещавали им охолен живот и работни инвестиции.

Това се потвърждава и от сутрешният им инструктаж: "Тази инвестиция (в мини Бобов дол – бел.ред.), за да се случи, а впоследствие, за да се повтори и потрети, трябва да имаме подкрепата на... (заглушено е). Това е основното, подкрепата на...(заглушено е) и ние трябва да подкрепим тези, които работят и бутат отрасъла ни напред. ", казва на работниците техен шеф.

Предизборната атака е започнала в началото на месец май. Един по един служителите били привиквани. Имената на миньорите и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се записвали в списък. Пише се работният номер на работника и срещу него, колко гласа е обещал да подсигури. Искат им се от пет до десет гласа от техни близки. Те са карани и да обикалят по хорските къщи. В деня на изборите работниците се следели стриктно с подставени лица, а който не гласува, го грози уволнение. Вотът трябва да бъде даден до 12 часа сутринта в неделя.

Сигналите са несериозни, престъплението - овладяно

Явно без да се е информирал за пресния скандал в Бобов дол, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви пред БНР, че има по-малко сигнали за купуване на гласове и че това престъпление е овладяно.

"Сигналите са по-малко, схемите са по-елементарни. Надявам се да мога да кажа, че купуването на гласове е овладяно. Това се дължи на комплекс от мерки. В деня на изборите ще дежурим всеки на своето работно място. Ще подаваме своевременно информация на медиите“, обясни той.

По-късно прокуратурата съобщи, че разследва случващото се в Бобов дол.

Преди това Сарафов коментира, че са образували 26 проверки по постъпили сигнали, като 11 от тях са прекратени заради липса на доказателства или недостоверна информация.

Малките населени места с компактен контингент малцинствени общности бяха определени от Сарафов като основен обект на проверките. "Бих посъветвал всеки гражданин да не продава своя вот. Нека всеки със съмнения подаде сигнал в прокуратурата", каза още Сарафов.

Той похвали засиления контрол и прогнозира, че скандал "Констинброд 2" в момента е невъзможен. Според него мерките са много затегнати, тъй като бюлетините се печатат в БНБ, полицията ги охранява и няма как да се стигне до сценарий, както при бюлетините от Костинброд от миналата година.

Аферата ”Костинброд” започна след сигнал на депутата от БСП Мая Манолова, която предупреди прокуратурата, че в печатницата на ”Мултипринт” се печатат много повече бюлетини от необходимото. Държавното обвинение оповести за акцията в печатницата си в деня за размисъл, след като Бареков вече говореше за нея.

В крайна сметка държавното обвинение не успя да докаже, че бюлетините са отпечатани с цел да се фалшифицират изборите. Обвинен обаче бе бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за неупражнен контрол върху печатницата.

mediapool.bg