Кламер БГ - Новини: Зрелостниците ще разсъждават върху стихотворението ”Кино” на Вапцаров

Зрелостниците ще разсъждават върху стихотворението ”Кино” на Вапцаров

България

|
Ср, 21 Май 2014г. 16:22ч.
Зрелостниците ще разсъждават върху стихотворението ”Кино” на Вапцаров

Дванадесетокласниците разсъждаваха в сряда по темата "Живот и изкуство" в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров, която им се падна на матурата по български език и литература. Зрелостниците можеха да избират дали да пишат да избират да пишат литературно интерпретативно съчинение или есе по зададената им тема.

За да получат тройка на матурата, младежите трябва да получат 23 точки, обясни министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Вапцаров е сред авторите, които се изучават в учебно-изпитната програма. "Ние не се водим от притеснение какво ще им е трудно или лесно. Това е случайният избор - от авторите и творбите, които изучават, това се е паднало", посочи Евгения Костадинова, експерт от просветното министерство.

Учениците като цяло определиха темата като добра, а за въпросите в теста посочиха, че не били много сложни.

Над 58 000 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Около 14 000 квестори следяха да няма преписвачи и редът в залите да се спазва.

В сряда се проведоха и т. нар. малки матури за седмокласниците. За нуждите на външното оценяване те попълваха тест от 25 въпроса със затворен и свободен отговор, за което имаха един астрономичен час. За формиране на оценка за кандидатстване в гимназия тийнейджърите писаха преразказ по произведението на Светослав Минков "Снежният човек и врабчето", като трябваше да разкажат историята от името на врабчето. За целта имаха 90 минути. Първата част на изпита носи максимално 65 точки, втората – 35 точки.

В петък 23 май от 8 часа ще се проведе втората матура по избор за ХІІ клас, а от 10 часа - външното оценяване по математика за седмокласниците.

mediapool.bg